Muži se preventivním lékařským prohlídkám spíše vyhýbají

Pracovní vytíženost, obavy z bolesti nebo nechuť odpovídat na osobní otázky. I z těchto důvodů nechodí muži na preventivní kontroly!

Preventivní prohlídky jsou nedílnou součástí péče o zdraví. Jejich cílem je odhalení závažných onemocnění, a to ve stadiu, kdy jsou ještě léčitelná. Zatímco ženy je zodpovědně absolvují, pro muže je to něco jako zbytečnost.

Jedině nátlak pomáhá?

Americký výzkum uskutečněný na Clevelandské klinice odhalil, že 60 procent příslušníků silnějšího pohlaví se pravidelným návštěvám lékaře vyhýbá. Zbylých 40 procent se na kontrolu sice objedná, ale určitě ne dobrovolně, buď mají nějaký dlouhodobý problém, který už nemohou snést, nebo je k tomu přinutí partnerka či rodinný příslušník. Co stojí za tím, že pánové na prevenci kašlou? Mají snad obavy z toho, co testy prokážou? To možná také, ale jsou tu i jiné důvody.

Nemám čas ani chuť se svlékat

Jiná americká studie, o kterou se postaral nemocniční systém Orlando Health, prokázala, že muži jednoroční velké prohlídky zanedbávají hlavně kvůli pracovní vytíženosti a nedostatku času (nebo to alespoň tvrdí). Bezmála 20 procent odrazuje skutečnost, že by vyšetření, například prostaty, mohlo být bolestivé a nepříjemné. Pro necelých 10 procent je zase nesnesitelné odpovídat na osobní otázky zaměřené na životní styl a životosprávu. Z tohoto průzkumu rovněž vyplynulo, že 7 procent mužů se nechce v ordinaci svlékat a celá 4 procenta si stěžují na to, že je na lehátku chladno, nebo naopak velké horko. To jsou ovšem argumenty, které se mohou nehezky vymstít…

Včasná diagnóza zachraňuje životy

Odborníci připouštějí, že pánové bývají oproti ženám mnohem náchylnější ke kardiovaskulárním chorobám. Prý je to proto, že tolik nedbají o zdravou stravu a více kouří. Čas tedy hraje proti nim!

„Muži by o návštěvách lékaře měli přemýšlet podobně, jako o běžné údržbě automobilu v servisu. Občas je nutné přijmout jistá opatření a něco opravit, utáhnout či vyměnit. Na podobném konceptu fungují i naše prohlídky. Je smutné, že se tolik podceňují, když mohou opravdu zachránit život,“ hodnotí situaci americký lékař Robert W. Brenner. 

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.orlandoheallth.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat