Čištění jazyka by mělo být součástí každodenní hygieny

Čistíte si jazyk speciální škrabkou? Díky ní bude zdravější celá ústní dutina. Tahle pomůcka vylepší i vaše chuťové vjemy, což je vítané plus!

Podle obecných doporučení by se zuby měly čistit alespoň dvakrát denně. Otázkou však je, čím přesně. Máte pocit, že si vystačíte s tím drahým zubním kartáčkem a „lepší“ pastou? Pro dentální zdraví můžete udělat ještě něco navíc – pořiďte si škrabku!

Nízké náklady, velká pozitiva

Škrábání jazyka známé pod pojmem jihwa prakshalana patří mezi tradiční ajurvédské rituály. Celý proces zahrnuje použití dlouhého, tenkého a plochého kusu kovu ve tvaru písmene U, jehož pomocí se odstraňují bakterie, odumřelé buňky i zbytky potravin. Tuto škrabku, a to nejen z kovu, ale i plastu, seženete v lékárně či na internetu, přičemž stojí něco kolem stokoruny. Jak moc se vám taková investice vyplatí?

Efektivní náhrada ústní vody?

„Čištění jazyka speciálními pomůckami redukuje počet choroboplodných zárodků, které způsobují  špatný dech i zubní kazy. Efekt se projeví již po sedmi dnech. Některé odborné studie dokonce naznačují, že to má lepší účinky než klasické čištění kartáčkem a vyplachování ústní vodou,“ odhaluje stomatolog Matt Messina, který je zároveň mluvčím Americké zubní asociace. Jsou tu však i další motivační pozitiva.

Uklizený jazyk rovná se hezký jazyk

„Jazyk je jedním z hlavních aspektů orálního mikrobiomu, proto si zaslouží větší péči i pozornost. Pokud se na něm přemnoží bakterie, jež naruší rovnováhu pH v ústech, zpravidla to vede k zánětům a onemocnění dásní, což v krajních případech může skončit i ztrátou chrupu. Povlak, který se na jazyku tvoří, bývá také viditelný pro ostatní, když se smějete a mluvíte. I proto stále více lidí zvažuje použití škrabky. Není to ale jen o estetice, tento nástroj má na dentální zdraví skutečně příznivý vliv,“ upozorňuje zmíněný zubař Matt Messina. A pozor, možná si díky němu vylepšíte i gastronomické zážitky.

To jídlo je nějaké jiné!

Prostřednictvím jedné americké studie vědci zkoumali chuťové vjemy zúčastněných dobrovolníků. Závěrečná analýza, kterou zveřejnil časopis Journal of Clinical Periodontology, uvádí, že ti, kteří do své každodenní hygieny zařadili i jazykovou škrabku, hodnotili konzumované pokrmy jako výraznější a chutnější.

Zdroje: besthealthmag.ca, ayurvedasg.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat