Osvěžovače vzduchu do auta mohou způsobit zdravotní potíže

Potrpíte si na provoněný vůz? Asi byste se neměli divit, že vás při jízdě zasáhne třeba bolest hlavy nebo výpadek paměti. Osvěžovač vzduchu ale může způsobit i mnohem horší věci!

Osvěžovač vzduchu je dnes běžnou automobilovou výbavou, nad kterou se nikdo zbytečně nepozastavuje. Ale možná by měl! Stále častěji se objevují názory, že tenhle spolucestující má svou skrytou temnou stránku. Jak je to s jeho zdravotní nezávadnosti? A opravdu vám kvůli němu může být špatně?

Zase mě bolí hlava!

Celá záležitost s osvěžovači vzduchu je hodně ošemetná. Nikdo totiž pořádně neví, co všechno obsahují, protože výrobci jejich složení tají s tím, že je to „obchodní tajemství“. A ze zákona jim to prochází. Přesto se američtí odborníci z vládní Agentury pro ochranu životného prostředí (EPA) rozhodli, že osvěžovače vzduchu přezkoumají. Na základě toho zjistili, že se ve většině z nich nacházejí těkavé sloučeniny, které mají řadu nepříznivých účinků, a to včetně bolestí hlavy, nevolnosti, ztráty koordinace, poškození jater i zvýšeného rizika rakoviny. Kromě těchto těkavých sloučenin prý mají i další nebezpečné složky.

Víte, s čím v autě jezdíte?

Experti ze zmíněné organizace se domnívají, že tyto vůně nepostrádají ani formaldehyd, který je spojován s dýchacími potížemi, alergií a astmatem. Nouzi údajně nemají ani o ftaláty. Ty zase negativně působí na produkci mužského pohlavního hormonu testosteronu, přičemž nahrávají neplodnosti, rozvoji diabetu i autoimunitním poruchám. Obzvláště nebezpečné jsou pak pro těhotné ženy a jejich miminka, neboť se dávají do souvislosti s vrozenými vadami. A to ještě stále není všechno.

Oslabená imunita? I to se může stát

V automobilových osvěžovačích se údajně skrývají i aldehydy a benzenové karcinogenní deriváty, stejně jako stopy toulenu. To je koktejl, který by v krajních případech mohl zavinit selhání centrálního nervového systému, svalové křeče a poruchy paměti. Příliš příznivě nepůsobí ani na játra, ledviny, imunitní a lymfatický systém. Vážně je tohle daň za provoněné auto? Docela drahá, nemyslíte?

Zdroje: livelovefruit.com, www.motorists.org, epa.gov






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat