Najděte si padnoucí život pomocí sebereflexe

Žít život podle vlastních představ by chtěl asi každý. Jak ho ale vést a vědět, že je to skutečně to, co chcete? Samozřejmě s využitím sebereflexe! A jak na ni?

Sebereflexe je vědomé přemýšlení o sobě samém. Přitom jsou středem vlastním myšlení, pocity a jednání. Možná o sobě přemýšlíte více, než byste řekli. Často ale o sobě začínáme přemýšlet vědomě až tehdy, když dojde k nějakým turbulencím v našem životě. Sebereflexe nabízí šanci se dále rozvíjet – ať už s ní začnete z jakéhokoli důvodu.

Výhody a nevýhody

Vědomá konfrontace se sebou samým přináší mnoho výhod – pomáhá při hledání vlastního já, podporuje zjišťování, co v životě opravdu chcete a díky ní dokážete rozeznat svoje silné i slabé stránky nebo svůj potenciál a využít je.

Reflexe sebe samého je kromě toho velmi důležitá pro sebepoznání. Bez ní má mnoho lidí sklony se přeceňovat nebo podceňovat. Má smysl v každé oblasti života nebo vztahu, studia nebo zaměstnání a na konci na vás většinou čeká více štěstí a spokojenosti.

Ovšem někdy s sebou nese i stinné stránky – totiž pokud k sobě budete až příliš kritičtí a možná i negativní. Hádky, chyby nebo další negativní myšlenky a zkušenosti zkrátka k životu patří a neměli byste je ignorovat. Ale ve svých vnitřních rozhovorech nedávejte tomu kritickému hlasu příliš velkou moc, zůstaňte raději konstruktivní a myslete spíše pozitivně. Protože destruktivní kritika vám nic nového nepřinese a dál vás rozhodně neposune.

Jak se naučit sebereflexi

Dlouhodobě dokáže sebereflexe podpořit váš osobnostní rozvoj a ukáže vám, na co se v životě soustředit. Přitom se dají využít následující tipy:

Na přemýšlení a analýzu si dejte dostatek času.

Reflektujte svůj život pravidelně, podpoříte tím svoje sebevědomí. Můžete vyzkoušet například pravidelný ranní rituál.

Buďte k sobě upřímní. Nakonec z toho, že k sobě nebudete upřímní a otevření, nic nezískáte. Mějte na paměti, že to děláte jenom pro sebe.

Buďte k sobě fér. I tady platí, že ztratíte jenom sami sebe, pokud se k sobě nebudete chovat férově. V rámci možností potlačte destruktivní sebekritiku! Pokud je to pro vás těžké, jsou za tím pravděpodobně negativní myšlenky a těch je potřeba se zbavit.

Zdroj: holstee.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat