Doběhněte si pro zdraví

Běh je zdravý – ale jen, pokud ho děláte správně! Začátečníci by se proto měli správné technice běhu naučit a nejenom prostě vyběhnout. I když to je ten první krok. Ale i zkušenější běžci by na několik věcí měli dbát.

Samozřejmě, že alfou a omegou jsou správně běžecké boty. Vhodné je si také dobře promyslet trasu nebo si nechat vypracovat tréninkový plán.

Na co si dát pozor jako začátečník

Nejdůležitější je vyhnout se nejčastější chybě – neběhejte hned jako pobláznění! Začněte raději po malých částech v různě pomalém tempu a postupně ho navyšujte.

Například: Začnete s pětiminutovou chůzí, pak dvě minuty poběžíte. Intervaly stále opakujte a postupně se pokuste dostat se z počátečních 30 minut na 60 minut střídavého běhu.

V zásadě platí, že čím déle běžíte, tím lépe. Ale rozhodně se nepřetěžujte příliš vysokým tempem!

Začněte pomalu

Naše tělo si musí na zátěž při běhu nejdříve zvyknout a vytvořit si svůj vlastní systém. K tomu patří hodně svalů na nohách, ale i kosti, šlachy a klouby. A také srdce a krevní oběh se musí běhu pomalu přizpůsobit.

Pozor na správné dýchání

Důležité při běhu totiž není váš tep, ale správné dýchání! Pro začátečníky platí na čtyři kroky jeden nádech a na další čtyři kroky zase výdech. Pokud poběžíte v tomto rytmu, nemusíte se bát, že vám brzy dojde dech.

Pro pokročilé se doporučuje nádech a výdech už na třech krocích.

Jak často běhat

Rozhodně ne každý den! Pokud jste začínající běžec, potřebuje vaše tělo alespoň 36 hodin čas k regeneraci. Jako pokročilému vám stačí jen 18 až 24 hodin.

Nejvýkonnější budete ráno mezi šestou a desátou a odpoledne mezi 16. a 18. hodinou. Při pravidelném běhání brzy zjistíte, kdy se vám běhá nejlépe.

Zdroj: Názory a tvrzení autora, healthline.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat