S likvidací plastového odpadu přírodě pomáhají houby

Umíte si představit houbu, která je schopná rozkládat a trávit plast? Ta vážně existuje! A upínají se k ní vědecké zraky i naděje, protože asi představuje jediné řešení, jak se tohoto odpadu zbavit, a snížit tak jeho dopad na životní prostředí.

Plast je noční můrou i novodobým „kostlivcem ve skříni“. Pohltil totiž skoro všechno, s čím každý den přicházíme do styku. Tedy alespoň podle odborníků, kteří se domnívají, že i kdyby ho lidé přestali produkovat a používat, jeho stopy by se z přírody nevytratily ani za několik desetiletí. Právě příroda ale možná našla způsob, jak nad člověkem i jeho sobeckostí zvítězit.

Víc než jen potravina

Houby provázejí lidstvo již od nepaměti. Naše předky zachraňovaly před hladověním, sloužily však i k léčbě nebo ke komunikaci s duchovním světem. Na rozdíl od rostlin obsahujících chlorofyl se tyto živé organismy nespoléhají na fotosyntézu, látky potřebné k přežití čerpají z půdy, stromů a prostředí, v němž pobývají. Rostou nezávisle na slunečním světle, stačí jim pouze odpovídající teplo a vlhkost. Daří se jim i tam, kde by nic jiného nepřežilo. A to je jejich výhoda.

Výživoví poradci tvrdí, že si hub obecně málo vážíme, čímž se připravujeme o zdravotní výhody. Jistě, účinků nemají málo, což prokázalo již mnoho studií. Houby ale konají dobro i jinde, nejen v žaludku. Ukázalo se, že jedna konkrétní má hodně specifické „chutě“, protože si ráda „smlsne“ právě na plastu.

Seznamte se s vyhlídkou na lepší budoucnost

Pestalotiopsis mikrospora je druh endofytické houby schopný rozkládat a trávit polyurethan a polyethylentereftalát, což jsou členové rozvětvené plastové rodiny. Vědci proto doufají, že planetě pomůže při likvidaci lahví na jedno použití, brček i obalů od kosmetických produktů a čistících přípravků, jež se povalují na stále se rozrůstajících skládkách. A slibují si od toho hodně. V minulosti totiž už identifikovali bakterie, které rozkládají plasty na dně oceánů, ale nemohli najít organismus, jež by to stejné dokázal i na pevnině. Této šikovné houbě můžeme popřát asi jediné – dobrou chuť a pevné nervy! A zase musíme smeknout před přírodou, která si umí poradit v každé situaci…

Zdroje: livelovefruit.com, en.wikipedia.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat