Spontánní lidé bývají šťastnější

Kdy jste naposledy udělali něco bláznivého, nevypočitatelného a vám zcela nepodobného? Spontánnost prý může změnit pohled na život i všechny jeho radosti!

Být spontánní. Co to vlastně znamená a jak si to vyložit? Podle psychologů se jedná o impulzivní chování, při kterém se člověk chová zcela neplánovaně a řídí se jen svými pocity. Jinými slovy – hodí všechno za hlavu a udělá to, co mu v daný moment přijde zajímavé a příjemné. Že je to něco jako bláznovství? Možná, ale zřejmě i recept na spokojenou existenci!

Žiju z minuty na minutu. A vyplácí se to!

Britský výzkum provedený předními tamními psychology se na celou věc zaměřil z trochu jiného úhlu. Odborníci do něj zahrnuli tisíc náhodně vybraných dobrovolníků, přičemž zjistili, že ti, kteří se impulzivnosti nebrání, se označují za velice šťastné jedince. Autoři této poněkud neobvyklé studie respondenty rovněž požádali, aby jim sdělili, co nejspontánnějšího v životě udělali. A odpovědi byly hodně zajímavé…

Do obchodu v košili. No a?

Třeba jeden z účastníků, kdovíproč vyrazil na nákup potravin v pyžamu. Druhý si slíbil, že se přestěhuje do země, která vyhraje fotbalové mistrovství světa. Třetí dobrodruh si během nudného večera zarezervoval měsíční dobrovolnický výlet na Fidži. Jistá slečna v dotazníku uvedla, že celé odpoledne sledovala sympatického muže jen proto, aby mu dala své číslo. Jinou zase naštval šéf v práci, tak dala okamžitou výpověď a přihlásila se do kosmetického kurzu. Tak jistě, některé skutky jsou opravdu celkem šílené, ale mají hluboký podtext – tihle lidé se otevřeli novým možnostem a vybočili ze zajeté rutiny. A o to přesně jde.

„Klíčem je položit si otázku, co vám chybí. Ať už chcete nový koníček, partnera, zaměstnání nebo dovednost, zkuste poslouchat své srdce a zbavit se tendence podrobného plánování svého života do poslední minuty. Každý ze spontánnosti může těžit, a to i ten největší introvert. Nebojte se využívat příležitosti, které vám jsou nabízeny. Nepředstavujte si ani katastrofické scénáře, jež nastanou, až vybočíte ze své komfortní zóny. Zkrátka si užívejte okamžiku,“ doporučuje americký psycholog Steve Joordens, který působí na kanadské University of Toronto Scarborough.

Zdroje: readersdigest.ca, birminghammail.co.uk






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat