Zatočte s otravným pálením žáhy

Občas po dobrém jídle přijde nepříjemný problém – pálení žáhy. Jaké jsou příčiny? A co od pálení pomůže?

Při pálení žáhy se dostávají žaludeční šťávy vysoko zpátky do jícnu, nebo dokonce až do úst a dráždí citlivou sliznici, což vede k nepříjemnému pocitu pálení na hrudní kosti. Tento zpětný chod se označuje jako reflux.

Žáha vás může začít pálit například po konzumaci tučného jídla nebo sycených nápojů. V takovém případě je neškodná. Pokud ale pálí častěji, mohl by být na vině právě refluxní choroba, jejíž příčinou je porucha funkce svěrače, který uzavírá žaludek a jícen.

Volání o pomoc

Postižení refluxem nejdříve pozorují „kyselé“ říhání. Na občasné pálení žáhy pomáhají jako první pomoc dobře i různé domácí prostředky. Jakmile je ale důvodem pálení žáhy refluxní onemocnění, pomohou jen správné léky a změna životního stylu. Obtíže byste neměli ale v žádném případě ignorovat! Neléčené časté pálení žáhy může kromě jiného způsobovat záněty sliznice v jícnu.

Příčiny častého pálení žáhy

Příčiny mohou být různé, ale k těm nejčastějším patří například porucha funkce svěrače mezi žaludkem a jícnem. Důvod poruchy zatím není přesně stanovený, ale existují různé faktory, které riziko mohou zvyšovat. To je například zvýšená konzumace alkoholu a tabáku. Také strava, a to především tučná a sladká, může způsobovat pálení žáhy. Ovšem na vině může být i dlouhodobý stres a psychický tlak. Nezřídka nadměrným pálením žáhy trpí i těhotné ženy, kdy dochází k vyššímu tlaku na žaludek.

První pomoc

Pokud trpíte čas od času jen lehkým pálením žáhy, sáhněte po „domácích lécích“ jako je například vlažná nesycená voda nebo potraviny s obsahem škrobu. Voda dokáže nahromaděné žaludeční šťávy rozředit, zatímco potraviny je na sebe navážou. Pomoci by měla i sklenice mléka, které kyselost šťáv neutralizuje.

Jestliže u vás dochází k pálení žáhy často nebo jsou silné, je samozřejmě nutná návštěva lékaře. Ten vám může předepsat nebo doporučit vhodné léky, v nejhorším případě pomůže i operace.

Zdroj: názory autora, healthline.com, familydoctor.org






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat