Před spaním byste si vždy měli umýt nohy

Jste ve stresu, kvůli kterému trpíte spánkovou poruchou? Podle ajurvédské medicíny pomáhá večerní mytí nohou. Tato kúra z vás prý spláchne veškerou nervozitu, takže o sladké sny bude postaráno!

I když jste po celodenním pracovním shonu unavení „jako pes“, běžně se stává, že nemůžete usnout? Nebo se v noci pořád budíte, ačkoli k tomu není důvod? Možná je to tím, že si před spaním nemyjete nohy. No nesmějte se, své opodstatnění to zřejmě má…

Učení, které se ctí po tisícitelí

Ajurvédská medicína je něco jako nauka o dobré kondici a dlouhověkosti. Podle historických odhadů spadají první zmínky o tomto tradičním lékařském alternativním systému do védského období, jež se datuje do let 1500–500 př. n. l. V současné době je praktikován snad ve všech zemích, přičemž ho respektuje i Světová zdravotnická organizace.

Příznivci ajurvédy za hlavní pilíř fyzického a psychického zdraví považují rovnováhu energií v těle, které prý může docílit každý. Podmínkou je ctít přírodu a respektovat její zákonitosti. Toto učení klade důraz také na umírněnost v životosprávě, přičemž pracuje s bylinami i procedurami, jako jsou například masáže, meditace nebo aromaterapie. Nejde vám do hlavy, co má společného s očistou dolních končetin, potažmo vaším kvalitním nočním odpočinkem?

Trocha vody svede divy

Z pohledu ajurvédských praktikantů jsou nohy člověka úzce spojeny s jistými ohnivými prvky, proto se v nich na konci stresujícího dne hromadí až spalující teplo. To brání celkovému uvolnění, jež je pro bezproblémové usínání a klidný spánek naprosto klíčové. Věřte, nebo ne, něco takového vlastně potvrzují i vědecké studie, ze kterých vyplývá, že stres zvyšuje tělesnou teplotu, přičemž může vyvolat i horečku.

Takže ano, nejde jen o tvrzení „nějakých šamanů“, ale odborníky potvrzenou skutečnost. A tím se postupně dostáváme k osvěžující lázni, která nohy očistí, čímž z vás nahromaděnou nervozitu v podstatě „spláchne“. Údajně má tato večerní kúra srovnatelné účinky s odpočinkovou četbou knih, zmíněnou meditací, relaxačním dechovým cvičením nebo profesionálně provedenou masáží. Pro maximální efekt se při „uspávacím“ mytí nohou doporučuje použití esenciálních olejů, zejména pak máty, eukalyptu, santalového dřeva a levandule. Zkusíte to na vlastní končetiny?

Zdroje: healthybuilderz.com, wikipedia.org






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat