V horku si dejte pozor na zrádný úpal

Pokud se v létě dlouho vystavujete slunci, aniž byste se jakkoli před jeho paprsky chránili, riskujete, kromě jiného, úpal. Nejnebezpečnější na něm je, že příznaky se většinou objeví až později, takže si je nemusíte hned spojit. Jak poznat úpal?

Pokud vám svítí na nezakrytou hlavu a krk dlouho slunce, může se stát, že z toho dostanete úpal. Při tom jsou podrážděné mozkové blány, což mnoho lidí pocítí jako bolest hlavy. Na jaké další příznaky byste si měli v létě dát pozor?

Horká hlava a červený obličej

Také načervenalý obličej a horká hlava po dlouhém pobytu na přímém slunci může být příznak úpalu. Je to jeden z prvotních příznaků a je v takovém případě potřeba dbát i na další symptomy.

Nevolnost

Kromě bolesti hlavy mohou podrážděné mozkové blány způsobovat také nevolnosti nebo obtíže krevního oběhu. Pak je nutné postiženého posadit na chladné místo a co nejvíce pít – nejlépe vlhké až lehce chlazené nápoje, abyste zbytečně krevní oběh nezatěžovali.

Tinnitus

Také pokud slyšíte „zvláštní zvuky“ v uchu, nebo trpíte dokonce na tinnitus, máte pravděpodobně úpal. Tyto symptomy zpravidla zmizí, jakmile si člověk odpočine a tělo dostane dostatečné množství tekutin. V opačném případě je nutné navštívit lékaře.

Neklid

Tento příznak se může u každého člověk vyvíjet jinak, někteří si ho dokonce s úpalem ani nespojí. Pokud se necítí ve své kůži poté, co jste strávili nějaký čas na přímém slunci, vezměte v úvahu, zda by se nemohlo jednat o úpal.

Ztuhlý krk

Přílišné horko proudící na hlavu a krk může způsobit bolesti nebo ztuhlost šíje. Postižený by si měl lehnout, aby zmírnil tlak na krk, chladit hlavu a hodně pít.

Horečka

Vysoké teploty mohou při úpalu způsobit i teplotu. Při tělesné teplotě přes 40 stupňů by se také mohlo jednat o úžeh. Teplotu sledujte a dle možností srážejte, v případě nutnosti vyhledejte lékařskou pomoc.

Nevolnost a zvracení

Typickými symptomy při úpalu jsou také nevolnost a zvracení. Je tedy nezbytné postiženému dodávat zvýšené množství tekutin, aby se stabilizoval krevní oběh.

Únava nebo vyčerpání

Mnoho osob trpí také s ohledem na úpal neustálou únavou a vyčerpáním. Dopřejte svému tělu několik dní klidu a vyhýbejte se pro jistotu pobytu na slunci.

Zdroj: life line, mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922, healthline.com






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat