Prát povlečení jednou za měsíc opravdu nestačí

Máte ve zvyku měnit povlečení jednou za měsíc, protože jste přesvědčení o tom, že to bohatě stačí? Opravdu ne. Přikrýváte se mrtvými kožními buňkami, roztoči a bakteriemi, čímž zbytečně riskujete ekzémy, infekce, alergii i astma!

Říká se, že člověk v posteli stráví zhruba třetinu svého života. A to je opravdu hodně času. Při nočním odpočinku je důležité nejen pohodlí, ale i čistota. Jak často by se mělo prát povlečení, aby nebylo zdraví škodlivé?

Dvakrát za měsíc? To je málo!

Výzkum provedený americkou neziskovou organizací National Sleep Foundation prokázal, že převážná většina lidí mění ložní prádlo každý druhý týden. Přestože se jedná o běžné pravidlo, odborníci doporučují tento interval zkrátit na polovinu a obměnu provádět jednou za sedm dní. Upozorňují totiž na to, že se v povlečení hromadí spousta nepříjemných věcí, jako jsou například tisíce mrtvých kožních buněk, roztoči, plísně, bakterie a nejrůznější tělesné sekrety. Pak jsou tu ještě další faktory, které vyžadují týdenní výměnu.

Pes a pot není nejlepší kombinace

Experti ze jmenované organizace zastávají názor, že byste neměli spát více než týden ve stejných lůžkovinách, pokud jste alergik, astmatik nebo jedinec citlivý na prach. To stejné platí i v případě, že s vámi v posteli polehává domácí mazlíček, nadměrně se potíte a preferujete místo večerního spíše ranní sprchování. Co když si tuhle radu nevezmete k srdci?

Ekzém? Nic neobvyklého

Mluví se především o výrazně zvýšeném riziku kontaktní dermatitidy i ekzémů. Podstatně zhoršit se vám mohou i symptomy té zmíněné alergie a respiračních problémů. Poznatky jisté americké studie z roku 2017 dokonce naznačují, že prostřednictvím znečištěného povlečení lze přenášet infekce. Jde-li o samotné polštáře, jejich životnost je jeden rok, po této době byste měli vyrazit do obchodu pro nové. K nim si nezapomeňte pořídit i speciální chrániče, které omezují kontaminaci prachu a bakterií na minimum.

Zdroje: healthybuilderz.com, healthline.com, idhjournal.com.au






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat