První perioda může určit délku vašeho života

Podle nové studie souvisí údajně doba, kdy se dostaví první menstruace, a začátek menopauzy s délkou života. Jak je to možné?

Americká studie lékařské fakulty univerzity v Kalifornii ukazuje, že věk, kdy ženy dostanou svoji první menstruaci, má rozhodující vliv na předpokládanou délku života. Podle ní totiž ženy, u kterých se první perioda objevila až po 12. roce, mají větší šanci dožít se 90 let. Ovšem kromě doby začátku menstruace významnou roli hraje také doba začátku menopauzy.

Jak souvisí menopauza s délkou života?

Pro svoji studii použili experti jako měrný vzorek data více než 16 000 žen, které už byly po menopauze. Průměrný věk všech žen byl na začátku studie v roce 1993 okolo 74,7 roku. Sledovány byly ženy celých 21 let až do roku 2014 a 55 procent z nich se dožilo 90 let.

Výsledek dlouhodobého sledování ukázal, že vyšší věk začátku menopauzy a delší reprodukční fáze znamenají větší šanci na dlouhověkost. Pravděpodobnost dožití vysokého věku byla u žen, které byly plodné 40 let, až o 13 procent vyšší. Tedy delší plodnost a pozdější menopauza znamená pozdější smrt.

Jakou roli hraje kouření?

Kromě toho vědci zjistili, že ženy, u kterých se objevila menstruace a menopauza později, byly ze statistického hlediska také méně zatížené cukrovkou – a kouřily méně. Ale tuto kauzalitu platí i obráceně: kouření může poškodit nejen krevní oběh a srdce, ale i vaječníky, což může vést k dřívějšímu začátku menopauzy.

Zdroj: názory autora, https://www.nytimes.com/1993/09/21/science/radical-new-view-of-role-of-menstruation.htm






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat