Na klávesnici počítače žije více bakterií než na toaletní míse

Opravdu si myslíte, že nejšpinavější místo s největším počtem bakterií a virů je záchodové prkénko? Ale kdeže! Váš počítač ho v tomhle strčí do kapsy!

Při zmínce o bakteriích kdekomu naskočí husí kůže. A je to vlastně logické. Poletují si, kde se jim zlíbí, u čehož vesele přenášejí nejrůznější choroby. Používáte doma dezinfekční prostředky, abyste se těchto choroboplodných zárodků zbavili, a to hlavně v koupelně? Co když vám řekneme, že denně saháte na něco, oproti čemu je toaletní mísa sterilní?

Hrozba s každým klikem

Počítač dnes vlastní skoro každý, málokdo ho ale pravidelně čistí. Těch, kteří klávesnici zbavují nečistot, je vlastně jako šafránu! Co všechno mezi tlačítky s písmenky žije? Jestli to vážně chcete vědět, odpověď přináší americký výzkum uskutečněný na Arizonské univerzitě. Z jeho závěrů vyplývá, že průměrný počítač obsahuje 400krát více bakterií a virů než záchodové prkénko. Hodně překvapující je také skutečnost, že po odebrání vzorků odborníci zjistili, že přístroje žen jsou oproti těm, které používají muži, mnohem kontaminovanější. Jak se takový streptokok, což je mimochodem jeden z hlavních nepřátel obývajících zmíněné spotřební zboží, dostane přímo na klávesnici?

Tohle jde za vámi!

Experti působící ve jmenované vzdělávací instituci zastávají názor, že většina „počítačových bakterií“ pochází přímo od uživatelů, tedy lidí. Ti si je „nosí“ na pokožce i oblečení, vyskytují se však i v ústech nebo nosních cestách. Úplně nejhorší situace nastává ve chvíli, kdy jeden přístroj využívá více osob. V praxi to vypadá tak, že pokud se před vámi klávesnice dotkl někdo s chřipkou, klidně se touto nemocí můžete nakazit také. Prevence? Tou je samozřejmě důkladné mytí rukou, a to před i po tom, co své prsty necháte mezi písmenky rozběhnout. Kromě toho se pochopitelně klade důraz na pravidelnou očistu samotné klávesnice, a to třeba pomocí speciálního antibakteriálního UV čističe.

Zdroje: center4research.org, forbes.com, https://www.center4research.org/bacteria-computer-keyboards-toilet-seats/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat