Nošení kravaty si se zdravím příliš nerozumí

Nevolnost, závratě, bolest hlavy i zelený oční zákal. Vážně si tohle můžete uvázat na krk spolu s kravatou?

Že kravata patří jen do pánského šatníku? Už dávno ne, vždyť dnes ji mají ve skříni i ženy! S vůbec prvními vázankami přišli chorvatští vojáci, které si během třicetileté války najímal francouzský král Ludvík XIII. Tehdy ale nemohl tušit, že právě kvůli nim jeho šance na vítězství hodně klesají. Až moderní doba totiž přišla s tvrzením, že nošení kravaty je zdraví a možná i životu nebezpečné!

Sice mi to sluší, ale je mi nějak špatně

Podle sociologů a módních historiků má zmíněný kousek garderoby pouze estetickou funkci. To pravidla etikety ho při jistých společenských událostech vyžadují, ovšem už nezmiňují nepříjemnosti, které jeho majiteli hrozí. Třeba poznatky studie publikované v magazínu New Scientist naznačují, že příliš utažená kravata negativně působí na oběhový systém, neboť omezuje průtok krve. To podle autorů výzkumu vede k arteriální hypertenzi, bolestem hlavy, závratím a nevolnosti. Jsou tu však i další komplikace, které se jednomu mohou „pověsit na krk“!

Pomoc, nějak hůře vidím!

V recenzovaném lékařském žurnálu British Journal of Ophthalmology bychom se zase dočetli, že natěsno uvázaná vázanka zvyšuje nitrooční tlak, což představuje největší riziko pro vznik zeleného zákalu neboli glaukomu. Čistě pro upřesnění jde o onemocnění, při kterém dochází k degeneraci a postupnému odumírání zrakového nervu, což končívá částečnou nebo úplnou ztrátou zraku. A jako by toho nebylo málo, existuje tu prý i přímá souvislost s infekcemi. Ani ta na klidu nepřidá!

Vy se držte dál, doktore

Když má lékař pod bílým pláštěm kravatu, vypadá hezky, důvěryhodně a tak nějak noblesně. Že byste se od takového člověka nechali vyšetřit s mnohem lepším pocitem? To je podle všeho špatná úvaha. Tedy alespoň s ohledem na poznatky amerického výzkumu zrealizovaného Texaskou univerzitou. Ty poukazují na skutečnost, že kravaty zdravotníků přispívají k přenosu patogenů způsobujících infekce, což pacienty pochopitelně vystavuje nebezpečí. No to jsou ale věci, viďte…

Zdroje: insidehook.com, wikipedia.org, https://bjo.bmj.com/content/87/8/946






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat