Jemná pomoc pro duši z čisté přírody

Od kozlíku přes levanduli až po pelyněk. Příroda nabízí velké množství léčivých rostlin, které pomáhají uklidnit psychiku, navodit vnitřní klid nebo zmírnit depresivní nálady.

Nejsou všechny dny jako na růžovém obláčku. Občas dostává naše psychika nálož větší, než dokáže unést, a proto potřebuje pomoc. Někdy stačí na chvíli vypnout a relaxovat, někdy je potřeba sáhnout po něčem se silnějším účinkem. Psychofarmaka jako léky, které pozitivně ovlivňují naše vnitřní rozpoložení, předepisuje lékař. Někdy si ale pomoc můžete přinést z přírody.

Přeslička

Tato pravěká rostlina zajistí pořádek, když zavládne myšlenkový chaos. Dává strukturu a uvolňuje mentální bloky. Pozor by si ovšem měli dát lidé s onemocněním srdce a ledvin nebo trpící na edémy.  

Kozlík

Patří k nejznámějším léčivým bylinám. Kozlík pomáhá při usnutí, snižuje vnitřní napětí a odstraňuje neklid, takže můžeme zase myslet v jasných souvislostech.

Sporýš

Tuto robustní rostlinu používali už staří keltští druidové, aby vylepšili svoje vyjednávací schopnosti. Její účinek pomůže těm, kteří trpí nedostatečným sebevědomím nebo trpí nedostatečnými komunikačními schopnostmi.

Andělika

Při užívání anděliky byste si měli dát velký pozor, protože uvolňuje v mysli hluboko zasunuté traumatické zážitky. Její užívání se nesnese s UV zářením a také těhotné ženy by tuto rostlinu raději užívat neměly.

Ginkgo biloba

Nejen jako ozdoba městských alejí, tento krásný strom dokáže mnohem více. Látky na ochranu nervového systému zajišťují větší nervovou odolnost. Kromě toho posilují duševní výkonnost a pomáhá při poruchách koncentrace.

Oves

Strach z velké zátěže a tlak na výkon jsou speciální oblasti ovsa. Tato obilovina poskytuje zároveň ochranu pro podrážděné nervy a zajistí znovu pravidelný spánkový rytmus.

Chmel

Přísada, bez které se neobejde žádné pivo, je známá také jako přípravek na spaní. Uklidňuje a dokáže proto snižovat neklid a lehké stavy strachu. Jeho květy přinášejí do života lehkost a radost.  

Třezalka

Používá se na lehké až středně těžké deprese například při menopauze nebo sezonních depresích (zimní deprese).

Levandule

Rostlina s intenzivní vůní uklidňuje mysl, zastavuje vnitřní kolotoč a pomáhá znovu nalézt vnitřní klid. Navíc působí proti stresu, pocitům strachu, neklidu a doporučuje se i při poruchách spánku.

Meduňka

Ať už jako koření, v čaji nebo tinkturách – meduňka působí proti srdečním potížím způsobeným nadměrnou nervozitou a je možné ji použít i u dětí. Využití najde i u trávicích obtíží způsobených hektikou a stresem.

Mučenka

Vhodná při vnitřním neklidu, stresu a díky tomu vzniklých problémů se spánkem. Také pomáhá při bolestech hlavy a srdečních problémech pramenících z tlaku a přetížení.

Rozchodnice

Účinek rozchodnice je při stresových situacích dokonce vědecky doložený. Její síla je v zajištění větší odolnosti při zátěži a strádání.

Rozmarýn

Oblíbené středomořské koření umí víc než jen ochutit opečené brambory. Podporuje krevní oběh a koncentraci, a tím podporuje vidět nové cíle a ty uskutečnit. Pokud se objeví nechuť a vyčerpání a „nic nám nejde“, je tato aromatická bylina to pravé.

Řebříček

Už od antiky je řebříček používaný jako léčivá rostlina proti celé řadě nedostatků. Ať proti vnějším jizvám nebo vnitřní rozervanosti. Řebříček spojuje, co patří k sobě, a pomáhá tak například lépe přijmout názor druhých.

Třapatkovka

Jako látka podporující imunitu je třapatkovka dobře známá, ale profitovat z ní může i naše duše. Pomáhá projít přes malé životní překážky a dodává sílu zůstat sám sebou.

Zdroj: life line, healtline






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat