Nasměrujte hormon štěstí tím správným směrem

Hormon štěstí – serotonin je transmiter, který má v lidském těle spoustu úkolů. Co znamenají jeho nízké nebo vysoké hodnoty?

Serotonin, známý také jako hormon štěstí, je neurotransmiter v našem nervovém systému. V lidské těle předává informace od jedné nervové buňky ke druhé. Nachází se proto v celém nervovém systému, kromě toho ale působí na trombocyty a v buňkách našich střev. Také v mozku má vliv na mnoho procesů – například tělesnou teplotu, pocit hladu, náladu, střídání spánku a bdělého stavu, ale určuje i náš práh bolesti.

Hladina serotoninu

Jeho hodnota se měří z krve, ale ne s ohledem na stav naší mysli, jak by se někdo mohl domnívat. To serotonin bohužel neukazuje. Důležitá je jeho hladina při podezření na neuroendokrinní nádor, který se většinou tvoří v trávicím systému. Typické symptomy jsou průjem a červený obličej s pocitem horka.

Jeho zvýšenou hladinu mohou ale krátkodobě ovlivnit i některé potraviny – alkohol, nikotin nebo káva, čokoláda, banány, ořechy, rajčata, ananas, avokádo, kiwi, melouny nebo třeba švestky. Důležitý je vždy i kontrolní odběr.

Nízká nebo vysoká hladina serotoninu

Ačkoli by se dala nízká hladina serotoninu považovat za znak deprese, nemá z klinického, tedy lékařského hlediska, žádný význam.

Naopak zvýšená hladina je téměř vždy znakem probíhajícího nádorového onemocnění. Zvýšené hodnoty se mohou objevit ale i při epilepsii nebo celiakii.

Zdroj: life line, verywellhealth






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat