Vlastnosti dělající člověka člověkem

Otázka „kdo jsme?“ je sice důležitá, ale vůbec není snadné na ni odpovědět. Ale můžeme se o to alespoň pokusit!

Člověk by si mohl myslet, že otázka lidské existence se nedá vysvětlit. Kdo jsem? Ten, koho vidím v zrcadle. A kdyby to udělal každý, máme na světě více než sedm miliard různých popisů, které se navíc budou jistě lišit podle momentální nálady. Lidé jsou tedy velmi rozmanití.

Kdo jsem?

Asi musíte být lehký narcista, abyste o tom přemýšleli, ale otázka „kdo jsem?“ hraje v našem životě svoji roli. Jednak je tady ta věc se smyslem života – abychom měli alespoň hrubou představu, co v životě dělat, měli bychom přibližně vědět, co můžeme, umíme a co odpovídá lidské přirozenosti. Na druhé straně je tahle otázka důležitá také tehdy, když chceme zapracovat na svém sebevědomí, nebo zjistit, co pro nás znamená štěstí.

A ačkoli si touto otázkou hlavu láme spousta chytrých lidí už prapočátku lidstva, ani přes několik různých definic, se nikomu nepodařilo smysl lidské existence určit přesně. Existují ale vlastnosti, které by se jako ryze „člověčí“ považovat mohly. A byla by škoda se jich vzdát…

Jsme kreativní

Stačí se rozhlédnout kolem – silnice, domy, kola, auta, internet – všechno jsou výtvory lidské kreativity. Ale nemusíme mluvit tak obecně – my sami plánujeme výlety, dovolenou, budoucnost, představujeme si, co bychom udělali, kdybychom vyhráli miliony.

Jsme emoční

Možná to neuslyšíte rádi, ale zpravidla je naše emoční stránka silnější než ta racionální. Například zkušenosti, které máme spjaté s nějakou emocí, si pamatujeme mnohem snadněji než ty, které jsme se jen suše naučili. A když se máme rozhodnout, posloucháme většinou srdce než rozum.

Jsme komunikativní

Samozřejmě nejsme všichni stejně „mluvní“, ale vyjádřit se a hovořit spolu umí zásadně lidé. Naše komplexní řečové schopnosti, díky kterým svoji kreativitu také projevujeme, vznikly a vyvinuly se díky komunikaci. Touha mluvit (jakýmkoliv způsobem) je u člověk tak silná, že nechybí prakticky na žádném seznamu lidských vlastností.  

Jsme sociální

Z nespočetných studií víme, že osamělost lidem nesvědčí, a to natolik, že může dokonce způsobit smrt. Všechno, co máme, ať už je to čokoládový croissant na snídani, zimní bunda, která nás zahřeje, nebo třeba naše řeč, máme proto, že spojíme síly a spolupracujeme. Našemu sociálnímu smyslu vděčíme za všechen luxus a závisí na něm i naše přežití.

Zdroj: názory autora, https://www.wikihow.com/Be-a-Good-Person, https://www.verywellmind.com/how-to-be-a-better-person-4167628






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat