Příliš mnoho vitaminu D způsobuje zdravotní problémy

Déčko se považuje za sluneční vitamin. Pro jeho tvorbu se doporučuje pobývat na slunci, používat UV lampu, konzumovat tučné ryby, plody moře či vaječné žloutky. A taky polykat tabletky a kapky, které ho obsahují. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Jaké jsou vedlejší účinky, pokud to s ním přeženete?

Doporučená denní dávka vitaminu D je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) stanovená na 15 mikrogramů denně, přičemž se udává, že dosažení toxických hladin déčka je sice poměrně vzácné, ale ne nemožné. Co když k tomu přece jen vinou doplňků stravy s obsahem D2 i D3 dojde? Tělo reaguje několika způsoby!

Vysoká koncentrace vápníku v krvi

O vitaminu D je známo, že se rozpouští v tucích, tudíž se ukládá do tukové tkáně a pomáhá s absorpcí vápníku, minerálu, který posiluje kosti. V případě, že se množství déčka nadměrně zvýší, zvýší se i hladina vápníku, což lékaři označují za hyperkalcemii. Ta se projevuje následovně.

Nevolnost

Přijdete si jako po konzumaci zkaženého jídla. Nevolnost a zvracení jsou častými příznaky toho, že je v těle vitaminu D nadbytek.

Únava

Unavení vstáváte, unavení uléháte do postele. Je jedno, jestli je dopoledne, odpoledne nebo večer, tělo postrádá energii a vy máte chuť ustlat si přímo na pracovním stole. Příčina? Váš doplněk vitaminu D.

Podrážděnost

Zase křičíte na partnera, děti a domácí mazlíčky, v zaměstnání vám už třikrát kolegyně řekla, že v poslední době jste úplně mimo. Skutečně máte příjem déčka pod kontrolou? I podrážděnost je běžným příznakem hyperkalcemie a nadměrného příjmu vitaminu D!

Rozvoj ledvinových kamenů

S únavou a podrážděností se možná poperete, ale u nich to nekončí. Jeden z největších vedlejších účinků hyperkalcémie je vznik ledvinových kamenů, na což upozornily výsledky studie publikované v odborném časopise The New England Journal of Medicine. Na druhou stranu nedostatek vitaminu D způsobuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních a duševních chorob. Zbývá už jen zodpovědět otázku, zda se dá déčkem předávkovat, pokud trávíte hodně času na slunci. Naštěstí tato informace patří k mýtům.

Zdroje: cs.medlicker.com, healthline.com, eatthis.com, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2556488/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat