Po příchodu domů byste se měli okamžitě převléct

Dokud si doma nevyměníte oblečení, ve kterém jste strávili celý den, je třeba počítat s tím, že na kalhotách a kabátu můžete mít zlatého stafylokoka. Ten prý klidně „přeskočí“ na vybavení bytu a ostatní členy rodiny!

Přijdete unavení z práce a než začne „druhá šichta“, což je úklid a vaření večeře, chvíli si toužíte jen tak posedět na gauči. Zujete si tedy boty a slastně natáhnete nohy. Je vám taková situace hodně povědomá? Nic proti tomu, ale na jednu důležitou věc jste asi zapomněli – převléknout se.

Lenost se nevyplácí

„I když bych chtěl říct, ať si zrovna s tímhle neděláte starosti, faktem zůstává, že žijeme v městské společnosti a rušném prostředí. Většina mikrobiálních druhů, jako jsou viry, bakterie a houby, je přenášena lidmi. Pokud jste celý den v zaměstnání či ve škole, nebo cestujete hromadnou dopravou, může vám okolí snadno předat choroboplodné zárodky, které si pak přinesete domů,“ vysvětluje americký mikrobiolog a vědecký výzkumník Jason Tetro. Ten upozorňuje i na to, že tito „černí pasažéři“ přežívají na oblečení poměrně dlouhou dobu, přičemž kontaminují všechno, s čím přicházejí do styku. Takže teoreticky vzato i ten zmíněný gauč. A spolu s ním také polštář, na který si s úlevou pokládáte hlavu. Už vám to dochází?

Nejlepší obrana je útok

„Abyste minimalizovali riziko přenosu, je dobré se po příchodu domů vždycky převléknout, věci vložit do pračky a důkladně si umýt ruce. Ochráníte tak nejen povrchy, ke kterým se přiblížíte, ale i ostatní členy domácnosti, kteří s vámi bydlí,“ doporučuje výše zmíněný odborník. Co když to neuděláte? Čemu se v takovém případě vlastně vystavuje celá vaše rodina?

„Mezi nejzákeřnější zárodky, které se prostřednictvím oblečení šíří, patří zlatý stafylokok, jež způsobuje lokalizované kožní infekce. Jedincům se slabou imunitou proniká i do kostí, krve, plic nebo srdce. Tento stafylokok se může přenášet i sdílením ručníku, proto ten svůj nikdy nikomu nepůjčujte,“ důrazně varuje další expert, kterým je výzkumník Jonathan Sexton z americké Arizonské univerzity.

Zdroj : healthline.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat