Za padání vlasů může podzim

Při každém česání zjišťujete, že vám nějak moc padají vlasy? Pokud není hlavní příčinou nemoc či užívání některých léků, viníkem je podzim, příroda a evoluce.

Někdo má podzim rád, zatímco jiný ho doslova nenávidí. Do jaké kategorie spadáte vy? Ať už je to první či druhá, dost možná teď řešíte jistý kosmetický nešvar, kterým je tenčící se koruna krásy. Ano, aktuální roční období s úbytky hřívy totiž dost úzce souvisí. Proč se nám příroda tímhle způsobem „mstí“?

Kalendář jako nepřítel dokonalého účesu

V rámci rozsáhlé švédské studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín Dermatology, odborníci celých šest let sledovali více než 800 respondentů z řad obou pohlaví. Na základě toho zjistili, že na nadměrné vypadání vlasů si během podzimních měsíců stěžují všichni účastníci. Náhoda? Tak to sotva. Nic se přece neděje jen tak pro nic za nic…

Lidský vlas roste dva až šest let, než se dostane do takzvané telogenní neboli klidové fáze. Ta vede k jeho vypadnutí, ovšem vlasový folikul musí ještě zhruba tři měsíce odpočívat, než začne růst vlas nový a celý proces se opakuje. Co má tohle společného s podzimem? Ve zmíněné švédské studii dermatologové přišli na to, že největší podíl „odpočívajících“ vlasů měli respondenti v červenci, přičemž u drtivé většiny z nich telogenní fáze skončila o 100 dní později, tedy v říjnu. Jak je to možné?

Zákonitosti, kterým se nelze ubránit

Lékaři se domnívají, že je to dáno evolucí. Hříva podle nich primárně chrání pokožku hlavy před sluncem, proto si během nejteplejších měsíců roku na razantní úbytky nikdo nestěžuje. Ovšem jakmile se ochladí a tento vlasový „slunečník“ už není potřeba, příroda naplánuje jeho ztrátu, aby se na jaře mohl vytvářet nový. Ovšem pozor, zase abychom byli spravedliví… V tom, že se vám tenčí culík, může mít kromě evoluce prsty i něco docela jiného.

„Vlasy jsou neuvěřitelně citlivý barometr, proto jakýmkoli tělesným rozrušením trpí jako první. Jejich nekontrolovatelné vypadávání může vyvolat nemoc, přísná dieta i užívání některých léků, zejména pak na akné, vysoký krevní tlak, ředění krve a bolest,“ vysvětluje jeden z autorů uvedené studie, kterým je dermatolog Matthew Harries.

Zdroje: dailymail.co.uk, wikipedia.org, https://everythingskin.co.uk/about-us/dr-matthew-harries/, https://www.researchgate.net/publication/331351712_Re_The_increasing_incidence_of_frontal_fibrosing_alopecia_In_search_of_triggering_factors






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat