Jemná vanilková péče pro tělo i duši

Pokud máte vanilku spojenou pouze se zmrzlinou, čokoládou, sladkým pečivem, cukrovinkami a nealkoholickými nápoji, a zastáváte názor, že neexistuje lepší využití vanilky než právě v potravinách, pak jste na omylu.

„No jasně, vanilka skvěle voní, takže se používá i jako přísada do parfému,“ pomyslíte si možná… Ano, to také. Ale napadlo vás již někdy, že by vanilka mohla mít přínosy také pro vaše celkové zdraví a kondici?  Věděli jste například, že je vanilkový esenciální olej velmi účinné afrodiziakum, antidepresivum či sedativum? 

Původ

Vanilka pochází z Mexika, a je to vlastně orchidej s liánovitými stonky (mnohdy dlouhými až 20 m), přičemž vanilkový esenciální olej se pak extrahuje z jejích fermentovaných lusků. Do Evropy se vanilka dováží již od 16.století, a není asi potřeba dodávat, že se okamžitě stala velmi populární.

Péče o pokožku

Vanilka se používá jako přísada do celé řady produktů péče o pleť, jako jsou tělová mléka, balzámy na rty, tělová másla a krémy. Díky antibakteriálním vlastnostem je vanilka prospěšná také při léčbě akné. Vanilin svými antibakteriálními účinky pomáhá čistit pokožku a snižuje výskyt pupínků a akné. Vanilka je bohatá na antioxidanty, které chrání pokožku před volnými radikály. Pomáhá zpomalovat známky stárnutí, vrásky a stařecké skvrny. Vanilka je tedy hojně užívána v kosmetickém průmyslu nejen pro svou podmanivou vůni, ale především právě pro své účinky proti stárnutí. Vanilka (respektive léčiva s obsahem extraktu z vanilky) byla používána také jako tradiční prostředek k hojení popálenin, tržných a řezných ran již ve starověku. Její protizánětlivé vlastnosti pomáhají zklidnit zanícená místa na pokožce, a právě proto byla považována za skvělý domácí lék na hojení ran. Pozor - nikdy nepoužívejte vanilkový extrakt přímo na otevřené rány a popáleniny.

Podporuje růst vlasů

Chcete dostat vlasy trochu do kondice? Využijte chladných podzimních večerů a zkuste si připravit zábal vlasů s teplým vanilkovým olejem. Nejprve rozčesejte vlasy hřebenem se širokými zuby a důkladně je opláchněte teplou vodou. Poté zahřejte ¼ šálku jakéhokoli oleje (panenský olivový, mandlový nebo kokosový). Přidejte do něj 10 kapek levandulového a vanilkového esenciálního oleje a důkladně promíchejte. Naneste na vlasy od kořínků ke konečkům a masírujte pokožku hlavy kruhovými pohyby po dobu 2 až 3 minut. Ujistěte se, že jste olej aplikovali po celé délce vlasů, především na suché konce. Vlasy pak upevněte pomocí sponky nebo gumičky a zaviňte do teplého ručníku. Vlasy pak nechejte zavinuté v turbanu odpočívat asi 15 minut. Poté znovu omotejte teplým ručníkem na dalších 15 minut. Po uplynutí doby vlasy omyjte šamponem, a upravte, jak jste zvyklí. Vlasy budou měkčí, lesklejší, a navíc budou krásně vonět.

Léčba úzkosti a deprese

Některé neurologické studie prokázaly, že vanilkový extrakt může mít pozitivní účinek na osoby trpící depresí a úzkostnými poruchami. Popíjení vody nebo mléka s obsahem vanilkového extraktu údajně pomáhá u některých lidí snížit úzkost. A aby ne, vůně vanilky zaručeně rozpouští ledy, a navozuje lepší náladu, to je přece dokázáno! 

Zmírňuje nevolnost

Jednou z nejlepších výhod vanilkového extraktu je i to, že může pomoci uklidnit žaludek v případě pocitu nevolnosti. Vše, co musíte udělat, je přidat pár kapek vanilkového extraktu do sklenice vody a pomalu popíjet, případně povařit vanilkový lusk ve vodě. Již samotná vanilková vůně pomůže zmírnit pocit nevolnosti, a vzhledem k tomu, že je podle výzkumu vanilka stejně účinná jako běžně dostupné léky na nevolnost, lze jí tyto prostředky zcela nahradit a vyhnout se tak zbytečné chemii.

Vanilka jako anestetikum

Vanilín je podobný kapsaicinu v chilli papričkách a euganolům ve skořici. Kapsaicin je účinný lék proti bolesti, zatímco euganoly působí jako topická anestetika. Vanilka pojí obě tyto vlastnosti dohromady, díky čemuž účinně pomáhá v boji například proti bolestem zubů a infekcím.

Afrodiziakální vlastnosti

Vanilka byla používána jako afrodiziakum již od starověku. Některé studie zabývající se aromaterapií prokázaly, že vanilka může zvýšit sexuální touhu zvýšením hladiny testosteronu u mužů, a použití vanilky se osvědčilo i při léčbě impotence. Její vůně navozuje pocity rozkoše a sytosti.

Zdroje: purecosmetics.info, healthshots.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat