Kampylobakteriím vstup zakázán

Kampylobakterie jsou původcem střevních infekcí, která se vyznačuje velmi silnými průjmy a bolestmi břicha. Do těla se mohou dostat přes potraviny, proto je hygiena v kuchyni velmi důležitá.

Kampylobakterie běžně žijí v trávicí soustavě živočichů, přičemž jim nemusejí způsobovat žádné nepříjemnosti. Problém nastává, když se bakterie dostane do trávicího traktu člověka – společně s potravou. Bakterie jsou schopné v tkáni hostitele přežít poměrně dlouho a nevadí jim ani chlad ledničky. Nejbezpečnější způsob, jak se jich zbavit, je dostatečná tepelná úprava konzumovaných potravin.

Jaké jsou příznaky?

Že máte v těle kampylobakterii, která je nejčastějším důvodem pro střevní onemocnění, poznáte bezpečně – akutním, velmi silným průjmem, nevolností, bolestmi nebo křečemi břicha a zvýšenou teplotou. Tyto příznaky trvají asi týden a je vždy nezbytné kontaktovat nebo vyhledat lékařskou pomoc, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Bakterie v těle zůstane ale další asi ještě měsíc až dva po uzdravení.

Jak se nenakazit?

Samozřejmě je v první řadě vždy nutná tepelná úprava, ale ani hygienu v kuchyni a při přípravě pokrmů není radno podceňovat.

Mytí rukou

Umýt si ruce by měl být první krok při přípravě potravin. Můžete použít speciální mýdla, která odstraní i pachy potravin, ale většinou stačí i běžné mýdlo nebo trocha přípravku na nádobí.

Hygiena v lednici

Kromě toho, že byste neměli v lednici skladovat prošlé, nebo dokonce plesnivé potraviny a syrové maso dávat vždy do uzavíratelných nádob, je vhodné čas od času lednici vyčistit. K tomu vám efektivně pomohou čisticí přípravky na alkoholové bázi nebo octová voda.

Čistota v celé kuchyni

Nejen mezi jednotlivými pokrmy, ale dokonce mezi jednotlivými kroky přípravy je vhodné pracovní plochu očistit. Tak se na ní nemohou bakterie usadit. Na pracovní plochu použijte vždy prostředky k tomu určené a přijatelné pro plochy v kontaktu s potravinami.

A tak jak udržujete čistou pracovní plochu, musíte udržovat čisté i všechny věci, které s ní přijdou do kontaktu. Takže houbičky a hadříky, kterými ji čistíte, byste měli pravidelně měnit nebo prát na vysokou teplotu.

Zdroj: life line, https://www.cdc.gov/campylobacter/index.html






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat