Neustálá zima může být projevem nemoci

Když je nám zima, je to přirozený projev těla, jak vyrovnat rozdíl s okolní teplotou. Ovšem neustálá zima a citlivost na chlad mohou být symptomy onemocnění. Kdy přemýšlet o návštěvě lékaře?

Tělesná teplota se řídí teplotním centrem v mozku. Když je vám zima, tak se tělo pokouší vyrovnat rozdíl k chladnému okolí. Následkem toho se cévy v nohách a rukách prokrvují méně, čímž se také chrání před chladem vnitřní orgány. Změní se tok krve, aby teplá krev proudila především do životně důležitých orgánů – mozku, srdce, ledvin, jater a zažívacího traktu.

Typickým projevem je třas na celém těle, což je zase následek svalového napětí, které vyrábí teplo. Je tedy zima a klepání se ochranným mechanismem organismu, jak teplotu zase zvýšit. Vedlejší projev, kterým je husí kůže, je pozůstalostí z evoluce člověka. Je to pokus přizpůsobit kožich (který už nemáme), aby lépe fungovala izolace.

Další možné příčiny

Nejčastější příčina pocitu zimy je lehké podchlazení s ohledem na nízkou okolní teplotu nebo nedostatečného oblečení. Mrznutí může ale mít i jiné příčiny. Tak je nám zima například při teplotě, kdy tělo díky vyšší vlastní teplotě vnímá okolní teplotu jako studenou. Typická zimnice vzniká tak, že se tělo pomocí pohybování svalů pokouší vyrobit si teplo. Jiné příčiny pro neustálou zimu jsou:

Podchlazení

Nejdříve se objeví typický třas a zrychlený dech, u hodně silného podchlazení naopak zpomalené dýchání, ztráta vnímání bolesti, únava, ztráta vědomí, eventuelně také zastavení dýchání a krevního oběhu – a samozřejmě omrzliny.

Nízký krevní tlak

Možné příznaky jsou silný a neustálý pocit chladu bez teploty, ale za to s mdlobami a sníženou výkonností. 

Snížená funkce štítné žlázy

Nejčastějšími příznaky jsou neustálá zima bez teploty, únava, vypadávání vlasů, kožní změny a hluboký hlas.

Anémie

Pokud trpíte anémií způsobenou nedostatkem železa, projeví se onemocnění bledou pletí, neustálým chladem, klesající výkonností, vypadáváním vlasů a popraskanými rty.

Nízká tělesná hmotnost

Podvyživení lidé mají jen velmi málo podkožního tuku. Jejich tělo má proto špatnou izolaci. Z tohoto důvodu se neustálý pocit chladu objevu také u onemocnění jako je anorexie, nebo kachexie následkem rakoviny.

Onemocnění nervů

To může postihnout jak nervová vlákna, která vedou signály o teplotě těla do mozku, tak zpracování teplotních signálů v teplotním centru (například při poranění hlavy nebo mozkové mrtvici). V takových případech může zkolabovat řídicí mechanismus, který za normálních okolností udržuje teplotu těla na konstantní hladině.

A ačkoli je pocit chladu velmi subjektivní dojem, pokud se vám zdá, že je vám zima neustále, a to i bez zjevné příčiny, je vhodné obtíže konzultovat s lékařem.

Zdroj: life line, https://www.healthline.com/health/cold-intolerance, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325151






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat