V menopauze posilujte močový měchýř

Kromě návalů horka a depresivních nálad je povolený močový měchýř typický symptom menopauzy. Máme pro vás osvědčené tipy, jak to zvládnout.

Kvůli změně hormonální rovnováhy dochází v menopauze k vynechání menstruace, k tomu se přidávají další fyzické i psychické potíže jako návaly horka, deprese, bušení srdce a poruchy spánku. Tak se mnoho postiženým výrazně změní kvalita života. Kromě toho je tu ale ještě další problém, který se v této životní fázi často objeví – inkontinence.

V jedné reprezentativní anketě mezi ženami vyšlo najevo, že dvě z pěti žen mezi 45 a 54 lety trpí slabým močovým měchýřem. Navíc je to pro více než třetinu ještě stále velké tabu, o kterém nemluví.

Přitom na náhle se objevující se inkontinenci ve středním věku jsou na vině hormonální změny. Ubývá estrogenu ve vaječnících, což vede ke ztrátě elasticity pojivových tkání, takže může dojít k poklesu dělohy, močového měchýře a trubice. Následky jsou inkontinence a podrážděný močový měchýř se sklonem k častým zánětům.

K tomu ale dojít nemusí, pokud budete pravidelně trénovat pánevní dno. A především během menopauzy je takový trénink velmi doporučený, protože s přibývajícím věkem je stále důležitější tyto specifické svaly udržovat fit.

Tipy proti inkontinenci

První tip je nejzásadnější – nestyďte se a o svém problému hovořte. Nejste v tom sama a tiše trpět ve studu vám nepomůže.

Silné pánevní dno znamená, že ho dokážete správně povolit a zatnout. Tato elasticita svalstva přináší velkou přidanou hodnotu pro dobrý pocit ženy a podporu funkce močového měchýře.

V menopauze dochází nejen k velkým hormonálním změnám, ale svoji roli hrají i emoční faktory. Mnoho žen profituje z tréninku pánevního dna nejen posíleným močovým měchýřem, ale zlepšuje se celkový dobrý pocit. 

Kromě speciálního tréninku je důležité také pravidelně navštěvovat gynekologa. I v menopauze by žena měla k lékaři chodit alespoň jednou za rok až dva, tak může lékař vyloučit i další možné příčiny inkontinence.

Důležitá je během menopauzy také správná životospráva, protože nedostatek důležitých vitaminů může vést k nedostatečnému zásobení tkání a tím i svalů. Zároveň se mohou objevit i takové symptomy jako bolesti hlavy, únava, poruchy spánku, podrážděnost a změny nálad.

Zdroj: life line, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/overactive-bladder/symptoms-causes/syc-20355715






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat