Bolesti beder nebudou mít šanci

Důvody, proč vás v zádech táhne, píchá nebo dloube, mohou být rozmanité. Jeden z nich je bolest beder. Bolesti mohou být různě silné, stejně jako jsou různé jejich příčiny.

Bolesti v bedrech se mohou objevit vlevo, vpravo nebo na obou stranách ve spodní části zad. Zpravidla jsou bolesti příznakem nějakého onemocnění, které doprovází další obtíže jako horečka a únava. A protože příčinou mohou být i závažná onemocnění jako třeba zánět ledvin je při akutní bolesti návštěva lékaře nezbytná.

Místo bolesti rozhoduje o příčině

Kde přesně se bolest objeví, rozhoduje o možné diagnoze. Proto byste měli co možná nepřesněji lokalizovat, odkud se bolest objevuje. Na levé straně leží levá ledvina, nadledvina, slezina a části střeva. Bolesti na pravé straně mohou být v důsledku onemocnění pravé ledviny, močových cest, jater, žluči nebo slinivky. Pokud se objeví bolesti na obou stranách beder, mohou být nemocné obě ledviny, ale také to může znamenat přetažení zádového svalstva. 

Diagnózu musí určit lékař

Ve většině případů nejsou příčiny nijak závažné a zase zmizí samy od sebe. Pokud se ale kromě bolestí objeví i další obtíže jako teplota, krvavá moč nebo poruchy citlivosti v pažích nebo nohách, měl by postižený rychle vyhledat lékaře. Toho byste během vyšetření měli informovat o všech dalších symptomech nebo možném předchozím úrazu.

Léčba

Léčba bolestí v bederní oblasti se určuje podle příčiny a původního onemocnění. Při bakteriálním zánětu ledvin nebo močového měchýře může lékař předepsat antibiotika. Dobré je v tomto případě doplnit léčbu také dostatkem tekutin. V případě ledvinových nebo močových kamenů je možné je vyplavit a bolest zmírnit utišujícími léky.

Pásový opar se léčí zpravidla třemi prostředky – proti bolesti pomohou prášky, antivirové tabletky zničí viry a gel nebo mast zmírní vyrážku a svědění.

Zdroj: life line, healthline, verywellhealth






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat