Smysl diskutovaného zákroku odstranění dělohy

Radí-li gynekolog odstranění dělohy – neboli hysterektomii, mnoho žen znejistí. Zákrok může ukončit dlouholeté trápení, ale na druhou stranu výzkumy ukazují, že některé zákroky v minulosti byly z medicínského hlediska zbytečné.

Důvody, proč k odstranění dělohy dochází je několik – od probíhající nebo predikované rakovině, přes myomy a endometriózu až po pokles vaginy, dělohy nebo močového měchýře v pánvi.

V současnosti se od zákroku ale ustupuje. Existují totiž i jiné možnosti, jak se vypořádat se silnou menstruací, myomy nebo poklesem dělohy. Kdy má její odstranění smysl, musí vždy rozhodnout lékař po dohodě s pacientkou.

Jak vyléčit potíže při menstruaci

Silná menstruace a bolesti mohou u mnoha žen zmírnit antikoncepční pilulky nebo hormonální tělísko. Vyšetřením zvané kyretáž se dá také zjistit, zda bolesti nejsou průvodním jevem nějaké z nemocí. Úplné zastavení menstruace lze dosáhnout laserovým paprskem nebo elektrošoky na sliznici. Pokud nic z toho není dostatečně účinné a odstranění dělohy je skutečně nutné, měl by zůstat zachovaný děložní krček, který umí stabilizovat pánev.

Léčba myomů

Hormonální přípravky někdy pomáhají zastavit růst nebo předcházet výrůstkům. V mnoha případech ale dokáže zkušený operatér jen minimálně invazivním zákrokem myomy cíleně odstranit a dělohu tak zachovat. Pokud si ale dotyčná děti nepřeje nebo má plánování rodiny již uzavřené, je odstranění dělohy bezpečnou cestou, jak zastavit potíže.

Operace povoleného pánevního dna

Pánevní dno se skládá z tenkých svalových pásků a vaziva a uzavírá tak pánev. Tak se také udržují močový měchýř, děloha a střeva díky pojivovému vazivu na svém místě. Ovšem s věkem se tyto často povolují a tím se může změnit poloha močového měchýře a dělohy směrem dolů. Následkem toho může dojít k inkontinenci a povolení. Při lehkých obtížích může pomoci poševní pesar, který se zavádí denně podobně jako tampon. V případě velkého povolené vaziva ve vyšším věku je ale odstranění dělohy nejlepší řešení. Lze tak zachovat děložní hrdlo a zafixovat ho na obou stranách pánve, aby nedocházelo k dalšímu povolování.

Zvažte pro i proti

O hlavní výhodě, která znamená především ukončení obtíží, jsme se zmínili, odstranění dělohy s sebou může nést ale i jistá rizika. Po operaci tak dochází k hormonálním změnám, protože ve vaječnících se již netvoří hormony. Některé ženy si tak stěžují na inkontinenci nebo sexuální problémy, zvláště pokud bylo při zákroku odstraněno i děložní hrdlo.

Zdroj: ndr.de, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525761/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat