Pryč s neustálou únavou

Vyčerpání je každodenní fenomén. Ale může to být i průvodní jev mnoha různých nemocí. Spektrum možných příčin je přitom široké. Je to stav, kdy se člověk cítí unavený, ospalý a bez energie. Co by pomohlo pomoci?

Vyčerpání se může objevovat nárazově nebo být součástí našeho života. Často je spojené s nějakým konkrétním spouštěčem jako je například nedostatek spánku nebo stres v práci. Známe-li příčinu, je snadné se vyčerpání zbavit nebo dokonce může zmizet samo, jakmile pominou vyvolávající faktory. V ostatních případech se stává součástí všedních dní a dalece přesahuje jen pocit velké únavy.

Kdy zajít k lékaři

Dlouhotrvající nebo chronické vyčerpání se často vyskytuje v souvislosti s určitým onemocněním, a mělo by proto vždy být důvodem k návštěvě lékaře. V takových případech totiž nepomůže ani dostatek spánku ani zdravý životní styl.

Pokud dlouhodobě – alespoň půl roku – trpíte fyzickým nebo duševním vyčerpáním a kromě toho se objevují i další symptomy jako bolesti hlavy, krku, kloubů nebo svalů, poruchy koncentrace nebo výpadky paměti, které nejsou způsobené jinými příčinami jako je například užívání nějakých léků, pak návštěvu lékaře rozhodně neodkládejte.

Vyčerpání vyžaduje plnohodnotnou léčbu

Pokud je lékařem stanoveno fyzické nebo psychické onemocnění jako příčina vyčerpání, je potřeba ho léčit. Pokud vyčerpání a únavu vyvolávají léky, je vhodné upravit jejich dávkování nebo je změnit. Toto rozhodne vždy lékař.

Cílená léčba může také znamenat změnu nezdravého životního stylu jako jsou spánkové nebo stravovací návyky. Dále mohou být účinná psychoterapeutická opatření jako zvýšení pohybové aktivity, behaviorální terapie, komunikační terapie nebo reflexní terapie.

Protože může mít vyčerpání velmi mnoho příčin, je vždy zásadní lékařem správně stanovená diagnoza.

Zdroj: life line, https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/self-help-tips-to-fight-fatigue/, https://www.psychologytoday.com/us/blog/quiet-your-mind-and-get-sleep/201501/11-ways-fight-fatigue






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat