Špatného dechu při menstruaci vás zbaví sůl

Máte během menstruace v puse „nějak divně“? Přičíst to lze hormonálním výkyvům a oteklým dásním, které při kontaktu se zubním kartáčkem doslova trpí. Jak vám v tomto případě může pomoci obyčejná sůl?

Téměř každá žena ví, že se vlivem menstruace děje celá řada nepříjemných věcí. Jako by nestačilo, že měsíční cyklus způsobuje prudké výkyvy nálad, přecitlivělost, břišní křeče a nadměrnou citlivost ňader, on dokáže podstatně zhoršit i dech. Jak to?

Záležitost slin

Sliny jakožto kapalné výměšky žláz jsou z 99 procent tvořeny vodou, ale obsahují i některé důležité sloučeniny, jako například elektrolyty, enzymy a antiseptické látky. Protože mívají dezinfekční účinky a smývají z chrupu zbytky potravy i bakterií, přičemž neutralizují kyselost v ústech, svým způsobem představují ochranu před vznikem zubních kazů i špatným dechem. Co to má společného s ryze ženským obdobím? Právě během něj se dle závěrů odborných výzkumů produkuje o poznání měně slin, což k halitóze přispívá. Situace je to ovšem pouze dočasná, neboť jakmile se hormonální hladiny opět ustálí, věci se dají zase do normálu. Jsou tu ale i další příčiny, proč máte při krvácení nějak „divně v puse“.

Nepřítel kartáček 

Hormonální nerovnováha úzce spjatá s menstruací může negativně ovlivnit i dásně, které více otékají. To z běžného čistění zubů dělá nepříjemnou a bolestivou záležitost, proto tento proces dámy mnohdy zkracují, jak to jen jde. Nedostatečná dentální hygiena, byť z logického a přijatelného důvodu, se na dechu samozřejmě projeví. Inu dobrá, ale co s tím? Hned dvě rady, jak dech zase osvěžit, by se podle lékařů našly.

Slaná voda jako dobrý pomocník

Lidé kloktají slanou vodu především proto, že tato metoda zmírňuje angínu a bolest hrdla, nicméně dokáže pomoci i s výše zmíněným problémem. Chlorid sodný neutralizuje bakterie, které mají na zkaženém dechu lví podíl, proto jeho antimikrobiální účinek nepodceňujte. Pokud vás solné kloktadlo ani v nejmenším neláká, potírejte si dásně gelem z rostliny aloe very, neboť i tento zlepšovák prý padne na pomyslnou úrodnou půdu.

Zdroje: wellnessbin.com, wikipedia.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat