Zjistěte zdraví svého srdce

Máte představu, jak je na tom vaše srdce? Pokud ne, vyzkoušejte následující schodišťový test.

Ani věštecká koule ani pokročilá medicína nedokáže přesně říct, jak velké je riziko každého jednotlivého z nás, že onemocníme, nebo dokonce zemřeme na kardiovaskulární choroby, rakovinu nebo další zákeřná onemocnění. Přesto podle jedné americké vědecké studie existuje fitness cvičení, které alespoň přibližně určí riziko úmrtí na podobná onemocnění.

Během vědeckého testu se zúčastnilo více než 12.000 účastníků s diagnostikovanou nebo předpokládanou srdeční chorobou takzvaného „běžeckého echokardiogramu“. Při něm měli účastníci při měnící se intenzitě běžet nebo sprintovat – a sice tak dlouho, dokud jim to síly dovolily a necítili se vyčerpaní. Individuální zátěž jednotlivých účastníků pak vědci dávali do souvislostí právě se stavem jejich srdečného zdraví.

V rámci následné studie, která proběhla asi o pět let později, pak bylo možné zjistit, že křivka úmrtnosti účastníků se špatným zdravím srdce byla třikrát vyšší než u těch, kteří měli srdce v pořádku.

„Studie tak jen dokládá, že pohyb je skutečně velmi vhodný nejen při srdečních chorobách, ale i nádorových onemocněních,“ říká Dr. Andrew Freeman, jeden z autorů studie. „Kromě toho je už po nějakém čase poznat, že sport je vynikající podpůrnou terapií při rakovině a může působit dokonce jako ochrana před vznikem onemocnění.“

Jak funguje schodišťový test

Echokardiogram si můžete poměrně snadno udělat i u vás doma, a to tak, že absolvujete takzvaný schodišťový test. Cílem je, abyste vyšli čtyři běžně velká (například paneláková) schodiště v plynulém tempu – a sice za méně než jednu minutu.

Pokud to nezvládnete nebo nemůžete popadnout dech, je to upozornění na to, že byste měli více sportovat. Vhodné je například lehký běh, jízda na kole nebo silový trénink. Stejně dobré pro vaše srdce jsou ale i delší procházky. Mimochodem – celosvětová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje 150 minut sportovních aktivit týdně.

Zdroj: freundin.de, who.com, https://www.acc.org/~/media/Non-Clinical/Files-PDFs-Excel-MS-Word-etc/Meetings/2016/Course%20PDFs/Core%20Curriculum/Thur%20Post/Thurs%2011%2000%20am%20Freeman.pdf






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat