Esenciální oleje se hodí i na čistění vzduchu

Když doma zaslouženě odpočíváte po náročném pracovním kolotoči, jistě si přejete, aby se vám dobře dýchalo. A esenciální borovice, bergamot nebo tea tree olej vám to zajistí! Proč prospějí vašemu zdraví i interiéru?

Vůně je neuvěřitelně mocná věc. Vyvolává emoce i vzrušující vzpomínky, uklidňuje při stresu, zkvalitňuje spánek, povzbuzuje libido a dokáže také léčit. Nelze se divit, že je aromaterapie tak uznávaným prostředkem alternativním medicíny! Pojďme se na ni dnes podívat z trochu jiné strany. Věděli jste, že pročistit ovzduší v místnosti mohou i esenciální oleje? Které konkrétní se vypořádají s poletujícími bacily i jinými škodlivými zárodky?

Tea tree má široké využití

Je tolik situací, ve kterých si k tea tree olejíčku moc rádi přičichnete! Pomáhá totiž na ucpané dýchací cesty i chronické záněty dutin. Jeho vdechování také prokazatelně posiluje imunitu a zmírňuje nachlazení. Pokud ho prostřednictvím aroma lampy nebo difuzéru rozptýlíte po místnosti, jeho antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti podstatně vylepší kvalitu vzduchu. Mimochodem, i plísně před ním berou nohy na ramena!

Borovice nabízí samá pozitiva

Jako spolehlivá „čistička“ funguje i svěží esenciální borovice. Ta navíc podle některých odborníků  zvyšuje energetickou hladinu, tlumí bolesti a podporuje kognitivní funkce. Když už ji budete mít v rukou, klidně ji rozřeďte vodou a kápněte také na koberec. Můžete se tak zbavit odolných skvrn a navrátit podlahovým textiliím původní krásu, protože oživíte jejich barvu a ještě je báječně provoníte.

Řekněte ano bergamotu

Americká studie publikovaná v magazínu Journal of Aromatherapy naznačuje, že inhalace bergamotu podstatně urychluje léčbu chřipky a nachlazení. Tenhle kouzelník nevyžene bacily jenom z těla, ale i okolního ovzduší, což prokázal zase jiný výzkum. Ke všemu uklidňuje pocuchané nervy a spolehlivě působí proti depresím a chmurným splínům. Říkejme tomu báječné spojení příjemného s užitečným. A navíc za pár kaček!

Zdroje: livspace.com, mindbodygreen.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33212200/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat