Od špatného terapeuta berte nohy na ramena

Za psycho či jinou terapii se člověk rozhodně stydět nemusí. Zrovna nějakou tu odbornou pomoc zvažujete? Při výběru fundované osoby buďte obezřetní, vysokoškolský diplom nezaručuje lidskost ani profesionalitu. Špatný terapeut se dřív či později pozná, všímejte si těchto varovných znaků!

Jeho způsob léčby vám nevyhovuje. Žádný lékař z řad psychiatrů, psychologů či sexuologů neomylný a dokonalý rozhodně není, některé chyby se však v profesním světě neodpouštějí. Kdy popřemýšlet, zda není vhodná doba na výměnu terapeuta?

Obtěžuje

V posledních dnech tuzemsko zasáhla kauza českého psychiatra Jana Cimického (73), který se měl dopustit sexuálního obtěžování a násilí na několika ženách. Bez ohledu na to, jak dopadne probíhající vyšetřování tohoto případu, platí, že lékař nemá dělat nic, s čím nesouhlasíte, o profesionálním přístupu ani nemluvě.

Neposlouchá

Dělat si poznámky je jedna věc, sledovat mobil během toho, když se svěřujete s potížemi, druhá. Terapeut by vám měl věnovat plnou pozornost, nedívat se dlouhé minuty z okna, pokud hovoříte. Jakmile to dělá, zasloužíte si lepšího.

Soudí

„Já bych v téhle situaci udělal tohle a tamto. Jak jste to mohl dopustit?“ Podobné otázky jsou zahanbující, zraňující a brání v pokroku. Odborník na slovo vzatý věty tohoto typu nikdy do éteru nepustí!

Přikazuje

Je v pořádku, že se terapeuti dělí o své postřehy, myšlenky a názory, tedy aspoň ve chvíli, kdy je požádáte o radu, ale příkazy do uzdravujícího procesu nepatří. Terapie vás má posílit, je určená k tomu, aby oprášila a zdokonalila vaše kognitivní dovednosti tak, abyste byli schopní dělat správná rozhodnutí. Vy sami, ne expert.

Vnucuje

„Tohle se podaří pouze tehdy, když si zakoupíte speciální léky, zúčastníte se mého semináře, přečtete knihu, přestoupíte na jinou víru…“ Profesionální terapeut nikomu nevnucuje své přesvědčení a nepoužívá směnný obchod „něco za něco“.

Porušuje terapeutické tajemství

Terapeut je povinen chránit vaše soukromí. Důvěrné informace by měl sdílet pouze v případě, že je to nutné k záchraně života.

Je nespolehlivý

Nedodržuje provozní hodiny ordinace, dlouho se mu nelze dovolat, nedodržuje to, co slíbil. Důslednost a spolehlivost evidentně není jeho silnou stránkou, což pro vás coby pacienta (nebo klienta) může být demotivující a traumatizující. Co se tahle poohlédnout po náhradníkovi?

Zdroje: verywellmind.com, talkspace.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat