Sny o práci mohou děsit

Pyžamo máte propocené, vaše psychika trpí. Už zase se vám zdálo něco o práci. Proč se to děje a co se skrývá v pozadí špatných snů ze zaměstnání?

Není tajemstvím, že to, že člověk prožívá během dne, se odráží i ve spánkových návycích. Velký podíl na tom všem má převážně stres. Studie americké firmy Casper, které se zúčastnilo tisíc mužů a žen, odhalila, že kupříkladu pandemie koronaviru u více než poloviny lidí (53 %) způsobila problémy s usínáním i noční můry. Mozek totiž zpracovává všechny zkušenosti – pozitivní i negativní. I proto možná právě teď řešíte, proč se vám zdá o práci.

Když jste v křeči

Je vědecky dokázáno, že čím víc stresu máte, tím častěji se vám zdá něco, co vám nahání hrůzu. Noční příběhy o vyhazovu, pohoření na projektech, přepadení za pokladnou, v případě, že pracujete v obchodě, patří ke způsobům, jak se mysl vypořádává s úzkostí. To už kdysi tvrdil sám velký česko-rakouský lékař-neurolog, psycholog a zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud (†83).

Tajná poselství podvědomí

Pokud sníte o tom, že se vám v zaměstnání přihodí něco zlého, zvažte, co za takovými sny může stát. V případě, že se v noci perete s nějakým kolektivním problémem, podvědomí poukazuje na to, že nejspíš nevycházíte se svými kolegy. Pokuste se najít k nim cestu. Pakliže máte sny o pasti, uvíznutí a stagnaci, zamyslete se nad tím, zda toho v poslední době nemáte na svých bedrech až příliš. Nenakládáte si zbytečně? Nepřetěžuje vás nadřízený? Pravděpodobně řešíte víc projektů, než jich reálně můžete zvládnout. Uberte, vezměte si dovolenou.

Lepší podmínky si můžete vyjednat

Hodně pomáhají i ozdravné spánkové návyky. Před ulehnutím do postele si udělejte nějaký rituál. Vypijte šálek heřmánkového čaje, dejte si teplou koupel, meditujte, přečtěte si další kapitolu oblíbené knihy, denní zážitky zapisujte do deníku. Od odpoledních hodin se vyhýbejte kofeinu a v podvečer i modrému světlu. To vydává široké spektrum elektronických zařízení od televizí po mobilní telefony. Modré světlo může oklamat váš mozek. Ten si kvůli němu myslí, že je stále čas být aktivní.

Fyzický i duševní stav jde ruku v ruce

Kromě lepších spánkových návyků se pokuste dodržovat zásady zdravého životního stylu. Upravte jídelníček a pravidelně cvičte. Pakliže nic z toho nezabere, obraťte se na odborníka. Kognitivně-behaviorální terapie je skvělým způsobem, jak zjistit, proč se vám pracovní sny zdají a jak se jich zbavit.

Zdroje: verywellmind.com, casper.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34903540/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat