Dřevo podporuje zdraví i pracovní produktivitu

Dřevěné trámy, podlaha, nábytek nebo dekorace. To byste možná nevěřili, jaké to představuje bohatství! Díky němu můžete vyzrát nad stresem a ještě se pořádně blýsknete před šéfem.

Dřevo se jako stavební materiál využívá již od nepaměti. Je teplé, vizuálně příjemné a navozuje útulnou atmosféru. Ovšem pozor – ono má i zajímavé psychologické vedlejší účinky! Ačkoli je vědci začali studovat teprve nedávno, už teď o nich mluví v samých superlativech. Jak dřevo působí na člověka a proč je dobré mít ho ve své blízkosti?

Zaklepejte na úlevu od stresu

Není žádným tajemstvím, že jednou z největších příčin zdravotních komplikací bývá stres, který zvyšuje riziko mnoha chronických chorob. Negativně se ale dotýká i psychiky, protože způsobuje úzkosti, poruchy soustředění, nespavost a deprese. Jak proti němu bojujete vy? Možná zkoušíte dechová cvičení, aromaterapii, meditaci nebo uklidňující bylinkové čaje. Tak jistě, jsou to prověřené a osvědčené techniky. Ukázalo se však, že v tomto směru může hodně pomoci i nějaké to polínko. Kanadská studie z roku 2010, kterou uskutečnila University of British Columbia, prokázala, že lidé, kteří se obklopí přírodními materiály, bývají vyrovnanější, uvolněnější a klidnější.

Lepší profesní podmínky

Ačkoli je to asi k nevíře, dřevo má velký vliv i na pracovní produktivitu. Na tuto skutečnost poukazují zase závěry australského výzkumu, kterého se zhostily tamní lesnické závody. Z jeho poznatků vyplývá, že přítomnost dřevěných předmětů zvyšuje spokojenost zaměstnanců i jejich výkonnost. Zároveň prý podstatně snižuje absence, upevňuje paměť a stimuluje myšlení. Máte si snad kvůli tomu přinést do kanceláře nůši dříví? Asi je zbytečné spekulovat o tom, jak by se k takovému nápadu postavil šéf. A hlavně – nutné to není. Pokud máte to štěstí, že je váš pracovní stůl ze dřeva, jmenovaných výhod se bezpochyby dočkáte. A o to víc, když na něj umístíte živou květinu!

Zdroje: springeropen.com, thinkwood.com, https://positivepsychology.com/positive-effects-of-nature/, https://jwoodscience.springeropen.com/articles/10.1007/s10086-016-1597-9






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat