Části těla trpící přehnanou hygienou

Čistit si uši speciálními tyčinkami po každém koupání? Chyba přímo kardinální! A jak je to s používáním vaginálních gelů a vlasových šamponů?

Když jde o hygienu, jste zkrátka nekompromisní? Jistě, notoricky známé úsloví o čistotě, která je polovinou zdraví, jsme všichni za život slyšeli snad milionkrát. Platí ale vždycky? Kupodivu ne. Co když vám přehnaná očista může uškodit?

Dobrý úmysl se nemusí vyplatit

„Někteří lidé věří, že když budou neustále umývat a zbavovat nečistot každý centimetr svého těla, nemoci se jim vyhnou. Ovšem některé tělesné části je lepší nechat nedotčené, protože mají samočisticí schopnosti. V tom je náš dokonale navržený organismus zkrátka úžasný,“ překvapuje španělská lékařka, spisovatelka a uznávaná mezinárodní odbornice na zdraví Nesochi Okeke-Igbokwe. Kde přesně to s tou hygienou nepřehánět?

Uši nevyžadují zvláštní péči

„Většina jedinců používá do uší speciální vatové tyčinky, ovšem ty mohou způsobit podráždění. Nutno také připomenout, že ušní maz je ve skutečnosti ochranným prostředkem, který zabraňuje infekcím. Není třeba ho odstraňovat několikrát v týdnu. Vyčkejte, až sestoupí na vnější stranu ucha a poté ho setřete ubrouskem,“ radí výše jmenovaná expertka.

Intimní partie si poradí

„Na trhu je spousta výplachů, mýdel a gelů určených pro vaginální prostředí. Ovšem intimní mikroflóra je plná prospěšných bakterií, které jsou schopné se o očistu postarat, aniž by to narušilo přirozenou rovnováhu. Přípravky dámské hygieny mnohdy nemají skoro žádné bezpečnostní testy a obsahují řadu dráždivých látek. Jejich používání se obecně moc nedoporučuje,“ vysvětluje americká gynekoložka Iffath Hoskins, jejímž působištěm je newyorská nemocnice NYU Langone Health.

Vlasy vám mírné zanedbání odpustí

Dobře, těžko říct, zda se vlasy dají považovat za část těla, nicméně i jim přehnaná pozornost spíše ublíží. „Nadměrné mytí vlasů může zapříčinit dermatitidu. Hlavním viníkem svědivých vyrážek na pokožce hlavy bývají chemikálie v šamponech. Tuto proceduru klidně provádějte jednou či dvakrát týdně, úplně to stačí,“ objasňuje zase americký dermatolog Ken L. Williams Jr. Tak to vidíte, ono vážně platí, že všeho moc škodí…

Zdroje: healthybuilderz.com, bustle.com, https://drnesochi.com/4221-2/, https://helloflo.com/feminine-wipes-washes-actually-safe-vaginal-health/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat