Kondici močového měchýře ohrožuje nadváha

Věnujete močovému měchýři takovou pozornost, jakou si zaslouží? Jeho zdraví narušuje nadváha, užívání některých léků i nadměrná konzumace kofeinu a kořeněných jídel!

Většina lidí považuje svůj močový měchýř za dobře fungující samozřejmost. Tedy alespoň dokud se neobjeví jisté nepříjemné problémy. Mezi ty nejčastější patří jeho záněty a infekce, dále pak močové kameny nebo inkontinence, která člověka dokáže úplně vyřadit ze společenského života. Že se vás poslední jmenovaná svízel týkat v žádném případě nemůže? Takový optimismus není na místě. Podle lékařů postihuje neovladatelný únik moči i jedince okolo třiceti let. A prý jich je čím dál víc! Co všechno kondici močového měchýře ohrožuje, a způsobuje tak jeho poruchy?

Nadváha s sebou nese mnoho rizik

Nadváha, nebo dokonce obezita má spoustu temných stránek a negativních vedlejších účinků. Kromě toho, že narušuje činnost kardiovaskulárního systému, přičemž zvyšuje pravděpodobnost diabetu, rakoviny i artrózy, nesvědčí ani výše zmíněnému orgánu. Nadbytečný tuk uložený v oblasti pasu na něj totiž vyvíjí velký tlak, což se mimo jiné projeví i na zmenšení jeho objemu. Takový názor zastávají odborníci, pro které je optimální tělesná hmotnost základem zdravé a pohodové existence.

Užívání léků může i uškodit

Věřili byste tomu, že na močový měchýř mají silně dráždivý vliv i některá léčiva? Počítají se mezi ně léky na vysoký krevní tlak, antidepresiva, sedativa, svalové relaxanty, diuretické pilulky na hubnutí i prášky na spaní. Zatímco některé zvyšují výdej moči, jiné brání přirozeným kontrakcím.

Problém nevhodného jídelníčku

Chcete-li svůj močový měchýř udržet v dobré kondici, měli byste tomu uzpůsobit i jídelníček. Zvláštní varování platí pro nadměrnou konzumaci alkoholu i nápojů obsahujících kofein. Příliš vám neprospějí ani hodně kyselé potraviny a kořeněná jídla. Přehánět by se to dle mínění lékařů nemělo také s cukrem, solí a umělými sladidly. Tohle všechno prý podstatně zvětšuje riziko inkontinence i zánětů.

Zdroje: healthybuilderz.com, wikipedia.org, webmd.com, https://www.news-medical.net/health/Obesity-and-Urinary-Incontinence.aspx






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat