Spánková porucha ohrožuje život

Máte potíže s usínáním a v noci se ke všemu často budíte? Tělo, které se potřebuje regenerovat, tím samozřejmě nesmírně trpí. Proč může nespavost souviset i s rizikem předčasného úmrtí? A kdy se její účinky začnou pomalu projevovat?

Francouzský spisovatel Honoré De Balzac kdysi řekl, že skoro žádný člověk není bez dluhů, neboť dluhy jsou výrazem uspokojených potřeb a náročných prostopášností. Svým způsobem měl pravdu a vyjádřil to trefně, protože když jde o dluh spánkový, ten svému zdraví splácí drtivá většina lidí. Také jste se přesvědčili o tom, že čím je větší, tím hůře se cítíte?

Peřiny jako oáza pohody

Únava, podrážděnost, výkyvy nálad, bolesti hlavy, touha po sladkých jídlech, roztěkanost i neschopnost jakékoli produktivní koncentrace. To jsou věci, které přicházejí spolu se spánkovou deprivací ruku v ruce. V krajních případech může nadměrná bdělost odstartovat i paranoidní halucinace, ovšem to už je trochu jiný příběh. Jak dlouho takový nápor tělo vlastně vydrží? A nemůže vás ponocování připravit třeba o život?

Fakta, o kterých není sporu

„Neexistuje žádný důkaz, že by vás dlouhodobější nedostatek spánku mohl přímo zabít. Tedy alespoň pokud netrpíte vzácnou dědičnou chorobou, jež se nazývá fatální familiární insomnie,“ říká americká psychoterapeutka a spánková specialistka Annie Miller. „Pořád to ale neznamená, že vám tahle deprivace nemůže nijak ublížit, neboť souvisí se zvýšeným rizikem celkové nemocnosti,“ varuje jmenovaná odbornice.

Kdo nespí, riskuje. Všechno!

„Z lékařského hlediska se chronická spánková nedostatečnost dává do souvislosti s nadváhou, vyčerpáním organismu, zhoršenou funkcí imunity, kardiovaskulárními chorobami, diabetem, rakovinou i depresemi. To jsou bezpochyby faktory, které mohou předčasnou úmrtnost značně podpořit,“ upozorňuje další expertka, kterou je newyorská psycholožka Shelby Harris. Ta také dodává, že se nepříznivé účinky spánkové poruchy a nespavosti mohou začít projevovat už po pouhých dvou nocích.

Zdroje: cnet.com, theguardian.com, https://www.behavioralsleep.net/index.php/directory/north-america/united-states/417-miller-annie, https://www.drshelbyharris.com/sleep-problems-adults






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat