I v práci je povoleno říci ne

Ne je slovo, které v práci použije asi málokdo z nás – možná ze strachu, abychom nebyli označení za nekolegionální nebo arogantní osoby. Ve skutečnosti je ale stanovit si hranice velmi důležité pro naše zdraví, spokojenost – i proto, aby nás v práci brali vážně.

Říct ano je pro většinu lidí mnohem snazší než říct ne. To máme totiž obvykle spojené s něčím negativním a často také se strachem. Strachem, že přijdeme o práci, že nás vyloučí z kolektivu nebo že se sami nedočkáme žádné pomoci, až ji budeme potřebovat. Tím, že říkáme ano, doufáme, že se nám dostane uznání a vděčnosti.

Řekněte NE a buďte zdraví

Zdravý egoismus je pro nás a naše zdravý dobrý. Proto je nutné si uvědomit, že když občas něco odmítnete, nejedná se o přehnaný egoismus nebo emoční chlad, ale jen vyvážené opatření. Jde o to, neobětovat celou svoji kůži obecnému dobru a jen tiše trpět, ale stanovit si jasné a pevné (především pro vás) hranice. Ty jediné vás totiž pomohou chránit před stresem a vyhořením. Kdy použít NE přímo musíte?

Nedělejte cizí práci

Pokud jste doteď souhlasili s dalšími a dalšími úkoly, pak s tím vaši kolegové a šéfové už podvědomě počítají. Dejte si pozor na falešné lichotky jako „Nikdo to neudělá tak dobře jako ty.“ Znamenají totiž jediné – někdo na vás chce hodit úkol, který sám dělat nechce.

Stanovte si hranice

Zatímco někdo se snaží vnutit vám svoji práci lichotkami, jiní se spoléhají na nátlak a slovní útoky. Pokud se v takové situaci ocitnete, pak je jediný vhodný způsob, jak druhému ukázat svoje hranice, říct jasné a definitivní NE.

Oddělujte práci a soukromý život

Každý ví, že potřebujeme rovnováhu mezi stresujícím každodenním pracovním životem a pohodou v soukromí a kruhu rodiny nebo přátel. Pro některé je vhodným způsobem, jak spálit energii, třeba vytrvalostní sport, někdo si naopak odpočine u dobré knihy nebo tanci. Bez ohledu na to, co vám a vaší duši dělá dobře, je to důležité. Jak to způsob, jak dobít baterky. Pokud cítíte, že byste díky dalším úkolům přišli o čas, který byste rádi trávili jinak, je to dobrý důvod úkol odmítnout.

Zdroj: názory autorky, https://www.indeed.com/career-advice/career-development/how-to-nicely-say-no, https://www.lorman.com/resources/is-it-okay-to-say-no-at-work-sometimes-17402






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat