Práce z domova vzbuzuje pocit osamělosti

Proč je home office skloňovaným pojmem současnosti, to je jasné asi každému. Také jste se z kanceláře museli přestěhovat do vlastní kuchyně? Přesně tohle prý zhoršuje výkonnost a zvyšuje riziko duševních chorob!

Pracovat z domova? Ještě před pár měsíci byla taková představa hodně lákavá. Kdekdo si říkal, jak by bylo osvěžující odbourat to otravné dojíždění. Nebo vykonávat své povinnosti z pohodlí gauče, a to klidně i v pyžamu. Pandemie nás ale naučila, že tenhle splněný sen může být spíše noční můrou. Proč lidé home office nepřišli na chuť?

Neruš, nemohu se soustředit!

Průzkum zahraniční softwarové společnosti Buffer prokázal, že nevýhody jaksi převažují nad výhodami. Bylo do něj zahrnuto více než 1 500 respondentů, kteří prostřednictvím on-line dotazníku popisovali své pocity. Drtivá většina oslovených si stěžovala na rozptýlení, které válcuje jejich koncentraci. Ať už jde o děti, domácího mazlíčka, zvídavého dědečka nebo zvukovou signalizaci spotřebičů, rušivý element se prý najde vždycky. Co dalšího je tady hodně špatně?

Soukromí jako neznámý pojem

Celých 18 procent zúčastněných si postesklo nad tím, že se vinou home office naprosto smazala hranice mezi soukromým a profesním životem, a to ve chvíli, kdy se kancelář „přestěhovala“ na ten zmíněný gauč nebo do kuchyně. Zbytek aktérů poukázal na to, že cítí až skličující osamělost, protože se nevídá s kolegy – tedy reálně. A právě tohle dokáže pracovní výkonnost zadupat hluboko do země, varují psychologové.

Trpím a nemám na nic náladu

Americké Národní centrum pro biotechnologické informace, které je součástí Národní lékařské knihovny USA, hodnotí osamělost jako emocionální reakci způsobenou nedostatkem sociálních vztahů. Tato "reakce" dle názoru odborníků vede ke snížené motivaci a tím i horším výkonům zaměstnanců. Rovněž prý prohlubuje stres a úzkosti, přičemž zvyšuje riziko duševních chorob. A v takových nepříznivých podmínkách se pochopitelně tvoří hodnoty horko těžko.

Zdroje: theguardian.com, slate.com, fireflies.com, https://buffer.com/2021-state-of-remote-work, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat