Pohled na stromy zlepšuje produktivitu

Chybí vám motivace a kreativita? Chcete šéfa překvapit svými inovativními nápady? „Vydupejte“ si kancelář s výhledem na dřeviny a zeleň. Tohle prostředí vaší výkonnosti zkrátka sedne!

Možná, že peníze opravdu rostou na stromech. Kdyby vám tohle někdo řekl, co byste mu odpověděli? V každém případě to není výkřik do tmy, ale holá skutečnost. Chcete důkaz? Pak pokračujte ve čtení!

Příroda je mocná čarodějka

Slyšeli jste někdy o biofilii? Ne, nejde o žádnou nemoc. Je to vlastně instinktivní vazba mezi lidmi a živými systémy. „Hodně výzkumů už prokázalo, že využití našeho spojení s přírodou může podpořit vzdělání, obchod i zdravotní péči. Ať už jde o nemocnice, ve kterých se pacienti rychleji hojí, školy, v nichž mají studenti brilantní výsledky nebo kanceláře jakožto zdroje výkonnosti. Interakce člověka s přírodou zvyšuje parasympatickou aktivitu, což zase vede k lepším tělesným funkcím. Výsledkem je snížení stresu a podrážděnosti a úplně jiný náboj, pokud jde o produktivitu,“ objasňuje americký biolog a entomolog Edward Osborne Wilson. Tuto myšlenku potvrzuje i nedávná studie. A to do puntíku!

Z okna hleď!

Američtí experti působící na Oregonské univerzitě učinili zajímavý pokus, do něhož zahrnuli skoro stovku dobrovolníků. Rozdělili je to tří skupin a usadili do třech různých kanceláří. První seskupení mělo výhled na zeleň, druhé na budovy a parkoviště. Poslední hlouček chtě nechtě musel hledět pouze do vnitřních prostor. Záhy se ukázalo, že umístění respondentů a hlavně panorama v těsné blízkosti dost ovlivňuje jejich chování.

I malý keřík svede velké divy

Účastníci, kteří měli to štěstí a mohli se z okna dívat na stromy, vykazovali v porovnání s ostatními nejvyšší spokojenost a nejlepší soustředění, motivaci i tu zmíněnou produktivitu. A pozor, dokonce i zdraví! Na základě tohoto zjištění tedy odborníci poukazují na fakt, že dřeviny a zeleň stimulují  výkonnost, která může vylepšit i finanční ohodnocení zaměstnanců. Tak vida, peníze asi vážně rostou na stromech!

Zdroje: sciencedaily.com, forbes.com, https://eowilsonfoundation.org/e-o-wilson-darwins-natural-heir-has-passed-away-at-92/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat