Stres má i pozitivní přínosy

Není pochyb o tom, že chronický stres je opravdový nepřítel. Pokud se ale budete nervovat jen trochu a jen občas, může vám to vylepšit paměť, duševní výkonnost i imunitu. A jak je to s úzkostí v těhotenství? I ta má paradoxní výhody!

O stresu se nemluví příliš pozitivně. Spojován bývá s celou řadou problémů, a to včetně arteriální hypertenze, metabolických poruch, nadváhy, nespavosti, depresí i zvýšeným rizikem rakoviny a předčasného úmrtí. Jen těžko na něm tedy hledat nějaká pozitiva! Ale pozor, on je má. A možná vás hodně překvapí. Za co bychom mu vlastně mohli poděkovat?

Lepší paměť i produktivita

Ano, ten panický pocit v žaludku je nepříjemný a frustrující. A stejně tak zrychlený dech a vyšponované nervy, které jsou jako „špagáty“. Američtí vědci z Kalifornské univerzity však na tomto stavu kupodivu našli něco dobrého. Podle nich mírný stres posiluje spojení mezi mozkovými neurony, což zlepšuje paměť, produktivitu i rozsah duševní výkonnosti. Také jste si všimli, že když jste pod tlakem, zvládnete takřka každou pracovní výzvu, navíc v rekordním čase?

Prevence nachlazení

Ačkoli to tak možná nevypadá, stres je vlastně obranná reakce těla. Na nízkých dávkách stresového hormonu kortizolu je zajímavé, že svým způsobem pomáhají chránit před infekcemi, neboť stimulují produkci interleukinů. To jsou látky, které se podílejí na regulaci imunitních dějů a povzbuzují obranyschopnost organismu. Aby to ale nebylo tak růžové, je třeba zmínit, že pokud tíživá nervozita přeroste v chronickou a každodenní záležitost, imunitu naopak hodně oslabuje.

Podpora vývoje plodu v těhotenství

Jistě už jste mnohokrát slyšeli, že když žena v těhotenství často pociťuje úzkost, může potomka na svět přivést předčasně. Anebo bude mít její dítě nízkou porodní hmotnost. I tahle mince má ale dvě strany. Výzkum uskutečněný marylandskou univerzitou Johnse Hopkinse prokázal, že ratolesti žen, které v radostném očekávání zažívaly mírný stres, mívají pokročilejší rané vývojové dovednosti.

Zdroj: healthline.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864527/, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352289514000101






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat