Unaveným očím uleví mrkání

U počítače trávíte hodiny a hodiny. Ke konci každého náročného dne vždy cítíte své oči. Bolí, svědí a pálí. O téhle odvrácené straně technologie se příliš nemluví, ale mělo by. Oči totiž vinou tabletů, chytrých telefonů a notebooků dost trpí. Jak jim ulevit? Před spaním provádějte starodávnou ajurvédskou techniku!

Moderní doba je pohodlná i toxická zároveň. Dlouhodobé vystavení modrému světlu vyzařovanému z přístrojů, které používá většina populace, má za následek opakované namáhání očí. A na ty se často zapomíná. Když vás bolí záda, jdete si zacvičit, při psychické únavě volíte procházky nebo meditační techniky, ale co ona kukadla? Co děláte s nimi?

Ten nejhorší důsledek zanedbávání

Oči se často zanedbávají, přitom studie naznačují, že 50 až 90 procent lidí, kteří pracují u počítače, vykazují příznaky syndromu počítačového vidění, známého také jako digitální namáhání očí. Obrazovka nutí oko neustále zaostřovat a přeostřovat, což způsobuje bolesti hlavy, suché červené oči, neustálé svědění, slzení a rozmazané vidění. Z dlouhodobého hlediska pak hrozí poškození očního svalu. Chcete se tomu vyhnout?

Mrkejte

Jakmile ráno usednete k notebooku, nastavte si časomíru na 30 minut. Pokaždé, když se ozve budík, promněte si oči prsty, několikrát zamrkejte a procvičte své vidění – zadívejte se nahoru, dolů, doleva a doprava. Přerušované mrkání a „jiný pohyb“ očím poskytne odpočinek.

Pravidelně používejte umělé slzy

Vystavení dráždivým látkám souvisejícím s prostředím, jako je pyl, znečištěné ovzduší, kolísání teploty a ultrafialové záření, je pro zdravý zrak nebezpečné. Stejně jako špatné životní návyky, jmenovitě konzumace nezdravého jídla nebo diety s vysokým obsahem tuku, alkoholu a tabáku. Je také jasné, že ani dlouhodobý pobyt v prostředí s jasným světlem zdraví očí neprospívá. Dopřejte svému zraku aspoň nějakou péči a pravidelně do očí aplikujte tak zvané umělé slzy, které slouží jako náhrada chybějící tekutiny normálních slz. Zbavují syndromu suchého oka, snižují zarudnutí a ulevují od bolesti. K dostání jsou v lékárnách.

Před spaním provádějte palming

Palming je starodávná ájurvédská technika bojující proti únavě, pálení očí a syndromu suchého oka. Pomáhá předcházet zhoršení zraku a díky ní dokonce lze zrak i zostřit a obecně zlepšit. Navíc poskytuje okamžitou relaxaci očí a udržuje je daleko od všech světelných podnětů. Jak na ni? Nejprve si silně promněte dlaně, zahřejte je a ještě teplé je přiložte na zavřené oči. Ujistěte se, že nevyvíjíte tlak na oční bulvu. Nosem se pomalu a zhluboka nadechněte a vydechněte. Takto to provádějte asi tři minuty. Nejlepší čas na cvičení palmingu je před spaním.

Zdroje: bristolyogacentre.co.uk, thehealthsite.com






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat