První pomoc při bolesti svalů a kloubů

Sáhnout po prášku na bolest pokaždé, když pohybový aparát trochu pozlobí, je klasické řešení, ke kterému se uchyluje hodně lidí. Co to ale zkusit jinak? Úlevu slibuje masáž rybím olejem nebo zábal z jablečného octa!

Bolest svalů nebo kloubů se objevuje z mnoha důvodů. Někdy ji lze přičíst nějakému dlouhodobějšímu onemocnění, jindy za ni může nadváha, nevhodná spánková poloha, úraz či přílišná fyzická zátěž. V každém případě je ale nepříjemná, otravná a nevítaná, protože omezuje v pohybu i vykonávání běžných denních aktivit. Čím ji zaháníte vy? Víte, že farmaceutické tobolky z lékárny nejsou jediným řešením? I tyto možnosti máte k dispozici!

Led jako první pomoc

Pokud je váš zásobník ledu v mrazáku neustále plný, neváhejte ho použít. Ano, čtete správně. Ledové kostky mají otupující účinek, takže poměrně rychle zmírní bolest a ještě „domluví“ probíhajícímu zánětu. Aby tahle léčba nebyla takovým šokem, vložte je třeba do bavlněné utěrky. Než se v ní úplně rozpustí, bude vám zase hej!

Masáž rybím olejem vás postaví na nohy

Rybí olej má hodně přínosných zdravotních pozitiv. Patří mezi ně kupříkladu ochrana srdce, podpora zraku, zlepšení mozkových funkcí i normalizace krevního tlaku. Ale s bolístkou si hravě poradí také! Že ho od dob dětství, kdy vám ho nutila babička, nemůžete pozřít? Není to nutné. Využijte ho jako masážní prostředek! Americká studie zveřejněná v magazínu Surgical Neurology International došla k závěru, že jeho vnější aplikace má srovnatelné úlevné účinky jako konzumace nesteroidních protizánětlivých léků. Tak vyhrňte rukávy a hurá do práce.

Jablečný zábal vás nenechá na holičkách

Další možnost představuje jablečný ocet. Ovšem pozor, ani ten nemusíte pít – tedy pokud sami nechcete. Smíchejte ¼ jeho šálku s polovičním šálkem vody a v této směsi namočte jakoukoli bavlněnou tkaninu. Její přikládání na zasažené oblasti podle zahraničního výzkumu publikovaného v časopise Journal of Pain okamžitě napraví situaci. Ocet z jablek má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, přičemž obsažená sloučenina gingerol blokuje produkci hormonů spouštějících bolest.

Zdroje: top10homeremedies.com, stanfordchiropractic.com,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17335973/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16531187/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat