Plánování dovolené prospívá mentálnímu zdraví

Máte už jasno v tom, kam byste se třeba v létě chtěli podívat? I když je teprve začátek roku, popřemýšlejte o tom. Plánování dovolené může mít na vaši náladu hodně pozitivní vliv!

Cestování se dává do souvislosti s mnoha výhodami. Vědci hovoří například o nevyčerpatelných pocitech štěstí, zvýšené empatii a podpoře kreativity. Několikadenní pobyt mimo domácí zónu podle nich nakopne i unavené libido a okoření tak stereotypní milostný život. Vzhledem k tomu, že pandemie koronaviru ještě zdaleka neřekla své poslední slovo, zřejmě není ten správný čas na dovolenou v zahraničí. Ovšem i pouhé její plánování s psychikou dělá divy! Tak nahlédněte do katalogu cestovní kanceláře a začněte snít o tom, kde za pár měsíců můžete být…

Ach, to vzrušující očekávání!

Fotografie západu slunce na nádherné písčité pláži. Pohled na pohodlná lehátka v těsné blízkosti bazénu či útulný bar, kde místní turistům nalévají přitažlivé exotické drinky. A co třeba adrenalinový výlet do pouště? Zajímavých lákadel je v nabídkách cestovních agentur požehnaně, takže si zážitek podle svého gusta najde opravdu každý. Že je na takové úvahy ještě brzy? Ne podle americké studie uskutečněné Cornellovou univerzitou. Z jejích poznatků vyplývá, že vybírání lokalit, hotelů, dopravních prostředků i možných dobrodružství prospívá duševnímu i fyzickému zdraví, protože navozuje optimistickou náladu a uklidňuje od stresu. Radostné rozpoložení probuzené plánováním dovolené má pak příznivý vliv na imunitu, s čímž zase souvisí nižší riziko chronických civilizačních chorob. A co vy, už víte, kam byste chtěli jet?

Kdo se těší, ten je v pohodě

„Lidé zapálení do cestování se na pobyt těší, což je velice vítaná a přínosná emoce. Dělá je to šťastnější, a to dokonce mnohem víc, než když by si koupili nějakou materiální věc. Se svým okolím nadšeně mluví o tom, co na dovolené zažijí, což je přivádí na zcela jiné a veselé myšlenky. A to je příjemná změna i rozptýlení, zvláště v dnešním světě plném obav,“ vysvětluje spoluautor studie, kterým je specialista sociální psychologie Amit Kumar.

Zdroj: nationalgeographic.com, https://evidencebasedliving.human.cornell.edu/2017/02/16/the-evidence-on-vacations-2/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat