Podivné věci omlazující pleť

Víte, že stárnutí pleti v podstatě urychlujete pokaždé, když se podíváte na displej svého mobilního telefonu? O důvod víc, proč si sehnat ruduchy. A vždy mít po ruce i kvasnice! Také hlemýždí sliz má prý báječné účinky.

O zachování mladistvého vzhledu co možné nejdéle usiluje hodně lidí. A kosmetický průmysl to moc dobře ví. Proto neustále vyvíjí nové krémy, séra, masky a další produkty, které mají zpomalovat tvorbu vrásek. Pár takových přípravků doma máte i vy? A už jste někdy zkoušeli rozluštit jejich složení?

Dvě strany jedné mince

„Ačkoli jsou některé přísady jistě trendy, většina z nich bývá založena na nedostatečně prověřeném vědeckém principu nebo analogii. Bohužel se často ukazuje, že některé chemické látky mohou mít i nežádoucí vedlejší účinky, proto se stále více pozornosti upíná spíše k přírodní péči,“ domnívá se americká dermatoložka Jennifer Herrmann. A jaké prostředky se do ní možná vyplatí zahrnout?

Červené řasy jako ochránci před elektronikou

Seznam věcí, které přispívají ke stárnutí pokožky, rozhodně není krátký. Objevuje se na něm třeba znečištěné životní prostředí, chronický stres, spánková deprivace, nutriční nedostatky i hormonální výkyvy. Ovšem pozor, také modré světlo, jež vyzařuje elektronika, vizáž okrádá o vitalitu! Prokázala to studie publikovaná v magazínu Free Radical Biology & Medicine. Čím více tedy hledíte do mobilního telefonu či monitoru počítače, tím rychleji se vám tvoří vrásky. A to asi není nejlepší zpráva, že? Naštěstí jsou tu červené řasy neboli ruduchy.

„Tyto řasy díky silnému antioxidačnímu pigmentu zvanému fykoerythrin zmírňují dopad modrého záření a neutralizují volné radikály. Navíc zvyšují účinnost opalovacích krémů,“ vysvětluje jiná americká dermatoložka, kterou je Sheel Desai Solomon ze Severní Karolíny. Ta červené masky z těchto organismů vřele doporučuje! A stejně tak i dalšího spojence. Toho s největší pravděpodobností budete mít doma.

Droždí? Kouzelný elixír

Droždí není dobré jen při přípravě kynutého těsta. „Kvasnice obsahují jistý peptid, který napomáhá produkci sirtuinu. Tento enzym je spojován s celou řadou výhod. Přímo ovlivňuje nejen dlouhověkost, ale i rychlost stárnutí, protože přispívá k výrobě kolagenu a elastinu,“ vychvaluje jmenovaná odbornice Sheel Desai Solomon. Mimochodem, tato expertka upozorňuje na to, že skvělý omlazující prostředek bývá i hlemýždí sliz. Otázkou však je, jak ho získat, viďte?

Zdroje: everydayhealth.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28315451/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat