Častější utírání prachu chrání před zdravotními problémy

V lepším případě alergie, v tom horším předčasné úmrtí. Věřili byste tomu, že i za tohle může nést odpovědnost nahromaděný prach, který máte v domácnosti? Co všechno jeho prostřednictvím vlastně dýcháte?

Utíráte prach jenom tehdy, když má přijít návštěva? To není ta nejlepší strategie. Tedy alespoň podle odborníků, kteří se domnívají, že prachovku je třeba vypustit do akce alespoň dvakrát týdně. Pokud tenhle pomocník dlouho zahálí, vaše zdraví se prý ocitá ve velkém nebezpečí!

Nejde jen o estetickou stránku

„Nahromaděný prach způsobuje vážné komplikace, a to včetně nejrůznějších infekcí, alergií a astmatu. V krajních případech klidně může být i příčinou předčasného úmrtí, zejména u citlivých jedinců,“ šokuje lékař a plicní expert Panagis Galiatsatos, který působí v americké fakultní nemocnici Johnse Hopkinse, jež je zároveň i biomedicínským výzkumným ústavem. „S každým nádechem se dostává přímo do dýchacích cest, odkud se snadno rozšíří po celém těle. Když je prachu doma až příliš, představuje to velice ohrožující prostředí,“ varuje jmenovaný zdravotník. Říkáte si, že určitě nebude tak zle? Ale ano. Složení tohoto nepřítele pořádku i dobré kondice je totiž poněkud děsivé.

Čas na pořádný úklid, přátelé!

„Prach obsahuje lidské kožní buňky, pozůstatky odumřelých těl roztočů, kousky vlasů i chlupů, srst domácích zvířat, části textilií a zbytky potravin. Kromě toho se v něm ale nacházejí i chemikálie, které unikají z běžně používaných přípravků pro domácnost, jako jsou třeba osvěžovače vzduchu. Ty bývají toxické, což je samozřejmě další velký problém,“ vysvětluje jiná specialistka, kterou je profesorka Torontské univerzity Miriam Donald. „V prachových částicích se také vyskytují snad všechny druhy bakterií, plísní a mikrobů. Naše těla nejsou stavěná na to, aby tohle bez obtíží zvládla,“ dodává lékařka. Podle ní byste prach měli odstraňovat každé dva až tři dny, a to pomocí navlhčené tkaniny. Zapomínat byste neměli ani na stropní ventilátory, lustry, knihy a květiny, neboť i tady se hojně usazuje.

Zdroje: theconversation.com,https://eu.usatoday.com/story/life/health-wellness/2021/08/09/how-often-should-dust-clean/5325282001/, https://www.pressreader.com/canada/toronto-star/20210810/282248078620645






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat