Využití negativních pocitů

Zlost a hněv přidělávají nejen vrásky, ale jsou i namáhavé a vyčerpávající. Nicméně patří k životu a občas se zkrátka potřebujeme pořádně naštvat. Může to být ale i motor, jen je musíme umět správně využít.

Všechny pocity jsou v pořádku a patří k nám. Často považujeme pocity jako je strach a hněv za negativní, a proto se jim – pokud to jde – vyhýbáme. Ale to, čemu se vyhýbáme, má tendenci se zvětšovat a zabírat stále více místa v naší mysli.

Problém nastává, když svůj hněv neovládáme, ale naopak ovládá on nás. Protože důsledky mohou být zničující. Ale hněv nemusíme rozpoznat hned, protože ne vždy se ukazuje hned ve své extrémní podobě. Umění právě spočívá v pochopení toho, že náš hněv nejen přichází a odchází, ale že nám chce ukázat na něco v našem životě. A protože my lidé máme vždy možnost volby, máme tak možnost přeměnit hněv na pozitivní energii, která nám v naší cestě životem pomůže dojít dál. Jak?

Hněv jako motor pro změnu

Nejprve musíte pochopit, proč vás něco štve. Obvykle je spouštěčem opakující se, zdánlivě neřešitelný problém nebo jste prostě nespokojení s danou situací. Pak se můžete rozhodnout, jestli zaujmete postoj oběti a necháte hněv volně plynout, nebo využijete šance pochopit svůj hněv. Důležité je klást si otázky Co má hněv společného se mnou? Co musím z dlouhodobého pohledu změnit? A co udělat teď, abych odvrátila to nejhorší? Protože je docela možné, že váš hněv je jasným znamením, že potřebujete ve svém životě změnit něco zásadního.

Hněv jako průvodce

Hněv může také být užitečným průvodcem v našich osobních vztazích, kdy je například potřeba prolomit každodenní rutinu, která nás už dlouho obtěžuje. Rostoucí hněv je často znakem pro to, že ve vztahu je něco špatně, a proto je nutná změna. Pokud dokážete přiznat hněv, můžete na vztahu zapracovat – ať už na jeho záchraně nebo ukončení vašeho trápení.

Vystupte ze své komfortní zóny

Všechny pocity nám umějí dodat energii. Rozhodně je to láska, ale i hněv nás dokáže popohnat dopředu. Z hněvu můžete udělat hnací motor, který vás vytáhne z vaší komfortní zóny a dovolí zažít něco úplně nového. Mnohdy totiž máme přirozený strach udělat první krok – a hněv nám může pomoci.

Hněv jako učitel

Ať už se objeví náhle nebo přijde pomalu a nenápadně, hněv vás může hodně naučit. Zejména v mezilidských vztazích pomáhá rozpoznat, co je pro nás důležité. Změna perspektivy nám pomáhá pochopit, že všichni nejsme úplně bezchybní, a tak můžeme být schopni přizpůsobit přehnaná očekávání dané situaci. 

Každý, kdo přijme pozitivní postoj k hněvu, má jasnou výhodu. Hněv lze jistě ovládat. Zhluboka se nadechněte a podívejte se na celou situaci s odstupem. Získáte tak čas, kdy budete moci vědomě přeměnit destruktivní sílu hněvu na energii k úspěchu.

Zdroj: názory autora, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/negative-emotions, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836010/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat