Závislost na mobilním telefonu má odborný název

Jste v rozpacích, když nemáte po ruce svůj mobil? Pravděpodobně trpíte nomofobií. Ta prý může přerůst i v deprese. A vůbec – jak se vám spí?

Mobilní telefony jsou dnes zkrátka všude. Lidé do jejich displejů hledí při cestě do práce, nakupování, v kavárnách, na dětských hřištích a bohužel i při řízení automobilu. A to s sebou nese určité problémy. Už jste slyšeli o termínu nomofobie?

Nemůžu dýchat a úplně se třesu!

Pojem nomophobia se v Oxford English Dictionary, což je jeden z největších a celosvětově nejvýznamnějších slovníků anglického jazyka, poprvé objevil v roce 2019. Jaké stavy označuje? Jde o úzkost, kterou jedinec zažívá, když nemá přístup ke svému telefonu či službám operátora. Následná psychologická studie zveřejněná v magazínu Journal of Family Medicine and Primary Care prokázala, že příznaky zahrnují i nadměrné pocení, respirační změny, třes, neklid a dezorientaci. Kolik lidí tímhle trpí? Podle odborníků až 66 procent dospělých, což je skutečně alarmující číslo.

Můžete to mít i vy?

Neumíte si představit, že byste kvůli vybité baterii nebo nedostatečném signálním pokrytí měli takové nervy, že by se vám roztřáslo celé tělo? Jen se zamyslete nad tím, jak vám je, když svůj přístroj nemůžete najít. Nebo když propadáte obavám, že vám byl odcizen. Tak i tyto tíživé pocity prý spadají do symptomů nomofobie. Že bychom tuto „poruchu“ tedy měli všichni? V každém případě se kvůli smartphonu moc dobře nevyspíme.

Budíček, někdo mi píše!

Odborníci si totiž nomofobii spojují i s nespavostí, chronickou únavou a pozor, dokonce i se zhoršenými návyky běžné denní hygieny. „Lidé před spaním kontrolují emaily a sociální média. Mnohdy se kvůli tomu v noci i několikrát vzbudí, aby jim náhodou něco neuteklo a nepromeškali nějaké oznámení či zprávu. Bývají pak unavení, což je logické. I z těchto důvodů lze na nomofobii pohlížet jako na velice zvláštní formu úzkosti či závislosti, která může přerůst i v deprese,“ vysvětluje americká psycholožka Jennifer Peszka, jež působí na univerzitě Hendrix College v Arkansasu.

Zdroje: besthealthmag.ca, wikipedia.org, lww.com/jfmpc/Fulltext/2019/08040/NOMOPHOBIA__NO_MObile_PHone_PhoBIA.2.aspx






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat