Zmírnění atopického ekzému u dětí

Mohou se na dětský „atopák“ používat i bylinky? A jak je to se studenými obklady? Jako rodič si dejte pozor hlavně na teplotu vody, ve které dítě koupete.

Atopický ekzém se řadí mezi celoživotní epizodická onemocnění. Střídají ho období klidu a vzplanutí, přičemž častým původem bývá alergie. Tahle svízel se pozná poměrně snadno – charakterizuje ji šupinatá, svědivá a červená vyrážka, která je všechno, jen ne příjemná. A stejně jako tíží dospělé, hodně trápí i naše nejmenší.

Problém, který je dost vidět i cítit

Americká studie z roku 2017, jejíž poznatky zveřejnil recenzovaný lékařský měsíčník American Journal of Managed Care, prokázala, že atopická dermatitida postihuje 15 až 20 procent dětí žijících v průmyslových zemích. Její autoři také poukazují na to, že se může vyvinout v jakémkoli věku, což z ní dělá nepředvídatelného nepřítele. Jaké faktory její vznik nejvíce podporují?

Jsou na vině jenom geny?

Odborníci realizující zmíněnou studii se netají tím, že mnoho malých pacientů má v rodinné anamnéze ekzémy, astma nebo sennou rýmu. Tento druh dermatitidy podle nich může souviset i s domácími mazlíčky, respektive kontaktem s alergeny v jejich srsti. Způsobit ji prý mohou i umělá vlákna v oblečení, jako je třeba polyester. Za strůjce se taktéž považují i chemické látky obsažené v pracích prostředcích. U kojenců a batolat se vyrážka nejprve objevuje v obličeji, na loktech a kolenou, u starších dětí pak klidně i na chodidlech, za ušima a pokožce hlavy. Tedy alespoň podle americké společnosti National Eczema Association. Jak se potomkovi dá ulevit? Způsoby jsou různé.

Prášky versus bylinky

V závislosti na závažnosti příznaků lze atopickou dermatitidu léčit lokálními léky aplikovanými přímo na kůži, fototerapií i imunosupresivními medikamenty, jež potlačují imunitní systém. Lékaři upozorňují na to, že váš přístup jakožto rodiče by měl zahrnovat tři klíčové faktory – neustálou hydrataci, obnovu kožní bariéry a důslednou kontrolu zánětu. Také byste se měli vyvarovat všem spouštěčům a dráždivým látkám, koupat dítě pouze ve vlažné vodě s jemnými čisticími prostředky a pokládat studené obklady, které zmírní svědění i ten zmíněný zánět. Klidně do nich zahrňte i bylinky, doporučuje se například dřišťál obecný, kopřiva dvoudomá, lopuch větší nebo jetel luční.

Zdroje: kidshealth.org, healthline.com, ajmc.com/view/overview-of-atopic-dermatitis-article, nationaleczema.org






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat