Ideální délka koupele

Rádi si v chladném a „vlezlém“ počasí poležíte ve vaně, která vás vždycky zahřeje? Otázkou je, jak dlouho. Pokud nechcete rychleji stárnout a ještě si zadělat na zdravotní trable, příliš se v ní nezdržujte.

Voda je základ života. Nelze se tedy divit, že již odnepaměti bývá úzce spojena s lidskou kulturou i existencí. A zdaleka nejde jen o její konzumaci! Ve formě koupelí podle mnohých náboženství očišťuje člověka nejen fyzicky, ale i duševně. A nemluvě o jejích zdravotních výhodách, že?

Mokré řešení zánětů i pomoc pro bolavé svaly

Podle britského psychologa Neila Morrise pobyt ve vaně zmírňuje pesimismus i deprese, neboť poskytuje úžasnou kombinaci izolace, ticha a pohodlí. To předseda lékařského poradního výboru Britské lázeňské nadace John Harcup zase upozorňuje na to, že zlepšuje spánek a podporuje krevní oběh, což ulevuje namoženým svalům. Mezi odborníky se také objevují názory, že koupel zmírňuje záněty způsobené artritidou, posiluje imunitu a značně urychluje léčbu chřipky. Také v ní můžete ležet celé hodiny? To se jmenovaných pozitiv asi nedočkáte.

Všeho moc škodí. A v koupelně zvlášť

„Teplo samo a sobě rozšiřuje krevní cévy a stimuluje pocení. Díky němu organismus lépe nakládá i s inzulínem. Ovšem nesmí ho být až příliš, v takovém případě může mít nepříznivé účinky, zejména pak na srdce. Za ideální čas strávený v lázni se obecně považuje 10 až 20 minut,“ vysvětluje švýcarský lékař Franci Tanzi. Souhlasí s ním i další specialistka, která nadměrné namáčení ani trochu nedoporučuje.

Odpočinek jako strůjce vrásek?

„I když jde o nesmírně relaxační záležitost, čím déle jste ve vaně, tím více připravujete pokožku o její přirozené ochranné oleje. To vede nejen k vyrážkám a ekzémům, ale i předčasnému strnutí a rychlejší tvorbě vrásek. Své klienty odrazuji i od používaní parfémovaných přípravků se silnou vůní, protože obsažené chemické látky mohou kůži zbytečně dráždit,“ varuje americká dermatoložka Jordana Mattioli. „Pokud jde o samotnou vodu, ta by měla být asi o dva stupně teplejší než vaše tělesná teplota,“ dodává tato expertka přes krásu.

Zdroje: swimworldchelan.com, bustle.com, townandcountrymag.com, https://www.telegraph.co.uk/news/health/alternative-medicine/4711987/In-hot-water-Have-a-bath-and-relax.html






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat