Koberec obsahuje více bakterií než toaleta

Na jednom malém kousku koberce žije až 200 tisíc bakterií. Nejsou tam ale samy, protože veselou společnost jim dělají roztoči, které nevědomky krmíte, čímž podporujete jejich blahobyt a množení. Jaké čistění je nejefektivnější?

Kdy přesně se koberce začaly vyrábět, to se dodnes s jistotou neví. Vůbec nejstarší dochovaná podlahová textilie byla nalezena na rozhraní Ruska, Kazachstánu, Číny a Mongolska. Podle předpokladů pochází z 5. století př. n. l. a je vytvořená z neuvěřitelných 700 tisíc uzlíků. Poctivá práce, viďte? Moderní společnost by ji ale zřejmě moc neocenila, protože dnešní koberce pro domácnost a veřejné budovy se zhotovují výhradně z umělých vláken a syntetických polymerů. Není to ale to jediné, co bychom v nich nalezli.

Čilý ruch, po kterém chodíte

Máte pocit, že je váš koberec čistý? Tak jistě, pravidelně ho luxujete a nemá na sobě žádné viditelné skvrny. Je tedy skutečně bez nečistot? Z omylu by vás vyvedl americký mikrobiolog, imunolog a autor knih Philip Tierno, který působí v newyorském akademickém zdravotním středisku NYU Langone Health. Právě on se domnívá, že běžný koberec v běžné domácnosti obsahuje 200 tisíc bakterií. A bude hůř. Takové množství podle něj totiž pobývá na ploše jednoho čtverečného palce. Čistě pro srovnání je to zhruba o 4000 bakterií více, než se vyskytuje na toaletní míse. Pokud vás zajímají konkrétní druhy, jmenovaný specialista uvádí především E. Coli, Salmonellu a Staphylococcus. Tím ale seznam nezvaných hostů ještě nekončí.

O tahle zvířátka asi nestojíte

Kromě zmíněných choroboplodných zárodků zastarale nazývaný tepich poskytuje útočiště i roztočům. A jejich počty jdou do milionů. Daří se jim náramně, neboť mají rádi teplo a tmu, obojí jim koberec poskytuje, pokud se zavrtají hodně hluboko. O neustálý přísun stravy se postarají členové rodiny, aniž by o tom věděli. Roztoči se živí odumřelými kožními buňkami. Mimochodem, mikrobiolog Philip Tierno zastává názor, že pokožka jednoho člověka vyloučí za den celý milion takových buněk, což je opravdu bohatá svačina. Protože poletují i v prachových částicích, dopadají na podlahové textilie prakticky neustále. Jaký názor máte na čistý koberec teď? Uvedený odborník doporučuje pravidelné parní čistění. Čím bude častější, tím pochopitelně lépe.

Zdroje: thatcarpetguy.com.au, wikipedia.org, https://www.allergyconsumerreview.com/whats-lurking-carpet.html#stha






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat